De l'infern del Canadà a la il·lusió de França

 

El Mundial de França espera. Des d'aquest dissabte, les 24 seleccions ja coneixen els rivals als quals s'hauran d'enfrontar durant la fase de grups. Tres partits decisius per accedir als vuitens de final, l'objectiu inicial d'Espanya, que viurà la seva segona experiència mundialista. Del desgavell del Canadà ja només queda un record llunyà, afortunadament. La selecció espanyola va haver de fracassar estrepitosament per poder exigir uns canvis necessaris per impulsar el futbol femení del país.

Sense amistosos de nivell i pràcticament sense antelació -van ser la darrera selecció a aterrar al Canadà-, Espanya no va aconseguir ni una sola victòria en els tres partits de la fase de grups. Les derrotes contra el Brasil i Corea del Sud i l'empat contra Costa Rica van enviar la 'roja' de nou a casa en la seva primera participació en un Mundial.

L'eliminació d'Espanya, però, va ser el detonant perquè les jugadores explotessin. Comunicat conjunt i entrevistes a mitjans per denunciar les pèssimes condicions amb les quals la selecció espanyola va haver de preparar una cita tan important com és una Copa del Món. Dietes ridícules, nul·la preparació i un seleccionador molt qüestionat no només en el pla esportiu, sinó en el personal.

Quatre anys més tard, aquell infern sembla superat i, tot i que encara queden moltes barreres a superar, les condicions en les quals la selecció espanyola afronta aquest Mundial són ben diferents. Nou entrenador i noves formes de treballar. Al gener, Espanya s'enfrontarà ni més ni menys que amb la millor selecció del Món, els Estats Units, en un amistós de preparació que tindrà lloc al Rico Pérez d'Alacant. Al llarg de l'any són moltes les cites que ha tingut la 'roja' per preparar-se de cara a la cita més important dels darrers quatre anys i els resultats no poden ser millors.

Espanya millora dia a dia i arribarà al Mundial com l'única selecció que no ha perdut cap partit dels vuit disputats a la fase de classificació, encaixant tan sols 2 gols. Tot i que les etiquetes de favorit es venen molt cares, els seleccionadors rivals tenien la 'roja' com un dels equips a evitar. Ningú recorda ja aquella Espanya fràgil i desconeguda que arribava tímida al Canadà. L'equip de Jorge Vilda trepitjarà el camp amb pas ferm i lluitarà amb dents i ungles per accedir als vuitens de final.

Els sacrificis que han hagut de fer les jugadores -moltes d'elles també presents al Mundial de França- han estat alts i saben que molta gent ha treballat perquè puguin disposar de millors condicions. A més, amb el futbol femení en creixement constant, les jugadores són conscients que són el mirall de les joves generacions i senten la responsabilitat de portar aquest pes amb honor. La vergonya del darrer Mundial ha servit per renovar i professionalitzar la selecció i no hi ha cap dubte que l'Espanya que aterrarà a França no té res a veure amb aquell equip debutant. Comença el compte enrere!

 

Etiquetes

Notícies relacionades

Comenta