Més notícies de Nacional

La Primera Nacional viurà el tret de sortida el 17 i 18 d'octubre

La competició presenta diverses novetats i protocols a causa del coronavirus

Baudi Rincón (Futfem.cat)

Els clubs catalans que competiran a Primera Nacional, el tercer esglaó del futbol espanyol, ja coneixen el seu calendari complet. La Lliga s'iniciarà el cap de setmana del 17 i 18 d'octubre, i té prevista la seva finalització el 30 de maig per a la gran majoria dels seus grups. Aquesta temporada 2020/21 presenta diverses novetats, decisions preses arran de la pandèmia causada pel coronavirus i que no han estat exemptes de polèmica. El més destacat és la creació de subgrups en tres dels set grups que conformen la Primera Nacional. Així, aquells grups que acollien 16 o més equips s'han dividit en dos subgrups que tindran un sistema de competició lleugerament diferent dels grups únics, formats per un màxim de 15 conjunts.

En aquest sentit, el grup on competiran els clubs de Catalunya continua sent el grup 3, on també conviuran els equips de Balears i l'Aragó. En total, 15 conjunts entre els quals es troben l'Igualada, el Girona, el Pallejà, l'Europa, el Sant Gabriel, el Vic, el Terrassa, el Levante las Planas, el Pardinyes i el Riudoms; a més dels balears Son Sardina, Atlético Baleares i Collerense B; i els aragonesos Huesca i Zaragoza B. El calendari queda conformat en un total de 30 jornades, amb 7 partits cada cap de setmana i un equip que descansa que, en el cas de la data inaugural, serà el Pardinyes. Com en la resta de grups únics, la temporada regular s'iniciarà el 17 i 18 d'octubre i es tancarà el 29 i 30 maig.

Els partits de la jornada inaugural de Primera Nacional, a falta de concretar-se oficialment els horaris, són els següents: Son Sardina-Atlético Balears, Igualada-Girona, Collerense B-Pallejà, Huesca-Zaragoza, Europa-Sant Gabriel, Vic-Terrassa i Levante las Planas-Riudoms.

La creació de subgrups com a mesura per evitar un gran nombre de desplaçaments en plena pandèmia ha obligat a reformular el sistema de competició i de classificació per a la promoció d'ascens a Segona Divisió. En tot cas, els set campions de grup seran qui disputaran la fase d'ascens, juntament amb el millor segon classificat de tota la Primera Nacional. Els quatre equips vencedors de les eliminatòries a doble partit aconseguiran una plaça a Segona. Pel que fa als descensos, els quatre darrers classificats al final de la temporada regular al grup 3, el grup català, baixaran a Preferent. A més, el cinquè equip per la cua també podria perdre la categoria en funció de la seva classificació segons el coeficient en comparació amb altres conjunts que es trobaran en la mateixa situació en cada grup. D'aquesta manera, al conjunt de Primera Nacional, es duran a terme un total de 35 descensos. Aquestes novetats en el sistema d'ascensos i descensos han generat diverses polèmiques, en especial en els grups únics, ja que l'elevat nivell de competitivitat els perjudica enfront del sistema aplicat als subgrups, en els quals la competència no és tan ferotge.

MESURES DE PREVENCIÓ DAVANT LA COVID
La pandèmia i crisi sanitària causada pel coronavirus ha obligat la Federació Espanyola (RFEF) a prendre una sèrie de mesures per protegir jugadores, equips i competició del virus. Així, ja preveu possibles resolucions en cas que la lliga s'hagués d'aturar o suspendre, a més de protocols previs als partits que són d'obligat compliment per part dels clubs i els seus membres per a poder competir. Amb tot, la RFEF avisa que aquestes decisions es poden veure alterades en casos de força major si la gestió de la pandèmia per part del Govern, els jutges o la mateixa Federació així ho consideren.

El més destacable és la previsió de finalització de la Primera Nacional en cas que aquesta es veiés aturada o cancel·lada a causa de la situació sanitària. Pel que fa als grups únics, entre els quals es troba el grup 3 dels conjunts catalans, es preveuen dos escenaris en cas de suspensió: que la totalitat dels equips hagin disputat menys de la meitat de les jornades, o que tots hagin jugat el 50% o més dels seus partits. En el primer cas la Lliga acabaria sense ascensos ni descensos, mentre que en el segon es prendria com a referència la classificació en el moment de la suspensió per determinar els equips que baixen o pugen de categoria. En cas que algun equip, per causes de força major, no pogués acabar la temporada amb la disputa de tots els partits, la classificació es tancaria mitjançant el coeficient de punts guanyats per partit.

Aquests escenaris tindrien validesa en cas que la Lliga no es pogués dur a terme totalment abans del 30 de juny. És a dir, en cas que la RFEF decidís aturar la competició, però es reprengués amb data final prèvia al 30 de juny, la Primera Nacional s'acabaria disputant tal com estava prevista des de l'inici. Si, per contra, no es pogués finalitzar abans del 30 de juny, es veuria aplicat l'escenari corresponent.

La Federació obliga tots els equips participants a comunicar, de manera confidencial i en un màxim de 24 hores, si es dóna un cas positiu de coronavirus en qualsevol de les persones que tinguin llicència, és a dir, jugadores, cos tècnic i altres integrants del cos tècnic. En cas que un club comuniqués un positiu, aquest hauria d'aturar tots els entrenaments i competicions durant una setmana i acreditar un test negatiu de la resta de membres amb llicència esportiva.

 

Etiquetes

Notícies relacionades

Comenta