Més notícies de Opinió

Articles d'opinió per autor

El futbol femení com a dret o com a valor afegit

 

El mes de març sempre dóna peu a molts actes relacionats amb el dia de la dona. Per aquest motiu o per casualitat, el dia 6 va tenir lloc la Jornada El fútbol femenino en España: hacia una nueva era amb la ponència El fútbol femenino como valor añadido en los clubes. Javier Tebas, president de La Liga de Fútbol Profesional, va presentar l’acte repartint pals a la Real Federación Española de Fútbol «por su innacción» i després va donar pas als ponents: Quico Catalán, president del Levante; Tino Fernández, president del Dépor Avanca, Miguel Ángel Gil Marín, conseller delegat de l’Atlético de Madrid i Silvia Muriel, directiva de l’Athletic Club.

 


Foto: LaLiga

Sí, només una dona, però no volia parlar-vos d’això, o sí, però un altre dia quan abordem les causes de la presència testimonial de les dones en els organigrames dels clubs i societats esportives, fins i tot en les seccions femenines.

L’acte organitzat per La Liga i la jove Associació de Clubs de Futbol Femení pretenia exposar per què tenir un equip femení t’aporta un valor afegir com a club, en un intent de mostrar solidesa i... cridar l’atenció dels clubs que encara no el tenen? El punt de partida ja em sembla tota una declaració d’intencions: fes una secció femenina perquè en trauràs profit com a club. Un moment, volem que hi haja equips femenins només perquè poden aportar beneficis als clubs? Jo pensava que les dones també tenim dret a jugar a futbol, cal que es justifiquen i que expliquen què n’obtenen a canvi? Només se’ls pot convèncer si se’ls explica que vendran més marxandatge o trauran rèdit econòmic i electoral? Sembla que només les seccions femenines han de demostrar que s’han guanyat el dret a jugar a futbol, perquè les seccions masculines ja es pressuposen i ningú les posa en dubte.

Això és el que respon Gil Marín quan li pregunten precisament sobre què creu que aporta l’equip femení a l’Atlético: «Todos tenemos que pedir disculpas porque el fútbol lleva mucho retraso respecto a la sociedad con la integración de la mujer. Es parte de la sociedad, debe ser parte del deporte de élite y ya lo es. Es necesario, hay que trasladar a los clubes de primera división que aún no tienen [equipo femenino] casi la exigencia de La Liga, no sé si se puede regular, de que lo tengan, porque es una obligación. De los 100.000 socios que tiene el Atlético de Madrid el 22% son mujeres. Lo razonable es que sea una obligación para los que formamos parte del sector del ocio y el entretenimiento el ofrecer exactamente lo mismo a hombres y a mujeres».

[¡BOOM! sí amigues, el fill de Jesús Gil fent el més semblant a un al·legat feminista.]

Gil Marín, amb les seues paraules, parla del dret a jugar, aquest hauria de ser el punt de partida. Evidentment si la lliga femenina aconsegueix ser rendible serà molt més atractiva per als patrocinadors, aportarà beneficis als clubs, les jugadores podran ser professionals, etc. però aquest ha de ser el motiu fundacional? Què passa llavors quan les coses van malament, ens petem el pressupost de la secció? No seria la primera vegada.

Després de Gil Martín va arribar Quico Catalán del Levante per a tornar-me a la realitat de colp amb una forta olor de naftalina: ¿Què li diries a un club que no té equip femení perquè s’anime a crear-lo?

«No pienses que vas a hacer el bien por alguien, crea la sección y te darás cuenta del bien que como club vas a recibir». El que dèiem, no ho faces pels altres, fes-ho per a tu mateix, com a filosofia de vida és una mica dubtosa. «El club que tiene sección femenina tiene algo más, nuestras niñas nos dan un valor añadido al club, la mujer siempre en la vida aporta un valor excepcional y para nosotros que ellas estén es un gran regalo y es un motivo de ilusión». Només se m’acut una cosa: gent de les directives, no improviseu, és molt pitjor. Les futbolistes no són un regal ni aporten un valor excepcional a la vida, només volen passar-s’ho bé, guanyar-se les garrofes, o les dues coses.

Silvia Muriel de l’Athletic Club assenyala responent a la mateixa pregunta: «Animaría a los clubs a que incorporen a la mujer en sus estructuras y en la toma de decisiones. Estamos hablando de quienes juegan que son las protagonistas indiscutibles pero las estructuras no tienen mujeres y es una asignatura muy muy pendiente en la mayoría de los clubes de fútbol».

He dit que no anava a parlar de la poca presència de les dones als organigrames dels clubs però el tema l’ha tret ella. No és casualitat que Silvia Muriel, l’única ponent dona, siga també l’única a mencionar com de masculinitzat està el món del futbol femení, però d’això ja en parlarem un altre dia.

Etiquetes

Notícies relacionades

Comenta