Més notícies de Editorial

Articles d'opinió per autor

Avui juguen les noies

 

Mentre durava l'eliminatòria de Champions del Barça contra el Rosengård vaig decidir recopilar les portades dels tres diaris catalans en paper més importants: Sport, Mundo Deportivo i L'Esportiu. Just un any després de la portada a pàgina sencera de l'Sport, a la mateixa eliminatòria, tenia curiositat per saber què farien aquests diaris.

 

El primer que s'ha de reconèixer és que tots tres diaris van destacar els dos partits en portada, tant la prèvia com el resultat l'endemà. Cap dels tres va fer una portada completa, però sí va tenir un pes rellevant, sobretot el dia següent de la classificació per a les semifinals. Si entrem a analitzar els titulars dels quatre dies (prèvia i postpartit de l'anada i la tornada), L'Esportiu sempre es refereix a les jugadores com a «El Barça»; l'Sport fa servir «las chicas del Barça» en una ocasió, «El Barça» dues vegades i el nom propi d'una jugadora una altra i Mundo Deportivo va servir «Las chicas» o «Las chicas del Barça» als quatre titulars. [Annex amb els titulars al final de l'article]

L'any 2014 vaig córrer la Cursa de la Dona, em van regalar descomptes pel súper, revistes femenines, productes de maquillatge i una samarreta on hi posava: «Hoy ganan las chicas». De tot aquest despropòsit resumit en només quatre paraules hui em centraré en l'última part: «las chicas». A quina edat les dones deixem de ser noies? Per què ara no sabria dir la mitjana d'edat exacta d'aquella carrera però jo amb 30 anys era de les més joves.

¿QUIN PROBLEMA HI HA AMB LES NOIES?
Noia fa referència a una dona molt jove, una xiqueta, no ho dic jo, ho diu el diccionari. Segurament aquesta no és la intenció de molts periodistes, però usar aquest substantiu infantilitza les esportistes i li dóna un caràcter amateur, secundari i menys important a la competició femenina. Si ens referim a les jugadores amb el mateix vocabulari que faríem servir si estiguerem parlant d'una activitat escolar, difícilment projectarem que aquestes esportistes són dones adultes professionals de l'esport i que l'activitat que desenvolupen mereix el mateix reconeixement que els esportistes homes.

Alguns diran que també es fa servir els nois. Sí, si els busquem trobarem titulars amb els nois però són casos comptats i no una pràctica habitual, si ho comparem amb el nombre de vegades que es fa servir les noies la diferència és abismal.

Podria dir-se que s'usa perquè els periodistes busquen fórmules diferents per no referir-se a les jugadores sempre de la mateixa manera però, llavors per què als esports masculins gairebé no es fa servir? Tenint en compte que la gran majoria de la informació esportiva és masculina entenc que han estat capaços de trobar altres maneres d'anomenar els equips i els jugadors però no s'està aplicant al futbol femení, per què?

«En un titular es pot confondre amb l'equip masculí». Pel context és fàcil saber de quina secció estem parlant. En el cas dels exemples de la Champions, L'Esportiu usa «El Barça» la majoria de vegades com a subjecte i sabem que és l'equip femení per la fotografia, la competició o la secció on s'emmarca: Champions femenina o Futbol femení.

Hi ha moltes opcions, el problema no és aquest, la qüestió és que no es veu la problemàtica de seguir usant aquest tipus d'expressions i es fa per inèrcia perquè sempre s'ha explicat així. Alguns pensaran que no n'hi ha per a tant, però si sumem tots els vicis que es segueixen usant per a informar sobre esport femení farem una muntanya, i després ens posarem les mans al cap quan trobem recopilatoris de com de malament s'ha fet la cobertura de les esportistes als Jocs Olímpics, perquè cada detall compta.

Sempre es pot fer el següent exercici: preguntar-se si la fórmula que hem escollit la faríem servir a l'esport masculí, si no la faríem servir o sona molt estranya, segurament és per què tampoc està del tot bé fer-la servir amb l'esport femení.

 

ANNEX DE TITULARS
Titulars del 22 de març del 2017:
[L'Esportiu]
FUTBOL FEMENÍ
El Barça busca un bon resultat a Suècia en l'anada de quarts de la Champions

[Sport]
CHAMPIONS ROSENGÅRD-BARÇA (19.00)
Las chicas buscan hacer historia

[Mundo Deportivo]
CHAMPIONS ROS-FCB 19h
Las chicas del Barça, en busca de una seminifinal histórica

Titulars del 23 de març del 2017:
[L'Esportiu]
FUTBOL LLIGA DE CAMPIONS
El Barça s'acosta a les semifinals (0-1) [+Foto]
Un gol de Leila dona la victòria a les blaugrana en l'anada dels quarts contra el Rosengård

[Sport]
CHAMPIONS ROSENGÅRD 0-BARÇA 1
Leila abre la puerta de las seminifinales [+Foto]

[Mundo Deportivo]
CHAMPIONS ROS-FCB 0-1
Las chicas del Barça meten un pie en las semifinales [+Foto]

Els titulars del 29 de març del 2017:
[L'Esportiu]
FUTBOL
Busquen una semifinal històrica
El Barça defensa el 0-1 de l'anada en la Champions femenina

[Sport]
CHAMPIONS LEAGUE CUARTOS (VUELTA)
BARÇA-ROSENGÅRD 19.00, BARÇA TV
El Barça busca entrar en la historia [+Foto]

[Mundo Deportivo]
BARÇA-ROSENGÅRD 19.00H.
Las chicas, a hacer historia en Champions en el Mini [+Foto]

Titulars del 30 de març del 2017:
[L'Esportiu]
FUTBOL LLIGA DE CAMPIONS
El Barça fa història a Europa
Venç el Rosengård (2-0) i jugarà per primer cop les semifinals de la Champions femenina

[Sport]
¡HISTÓRICAS!
2-0 BARÇA ROSENGÅRD
El Barça se clasifica por primera vez para las semifinales de la Champions, donde le espera el PSG

[Mundo Deportivo]
CHAMPIONS BARÇA-ROSENGÅRD 2-0
Una victoria histórica
Las chicas del Barça se meten en 'semis' por primera vez, donde se medirán al PSG

Etiquetes

Notícies relacionades

Comenta