Més notícies de Editorial

Articles d'opinió per autor

No són els diners, és el gènere

 

El futbol femení a Estats Units és el més admirat, les jugadores tenen un salari mínim, signen contractes publicitaris, omplen estadis, fan bones audiències i la selecció nacional guanya mundials. Fan tot això que diem que poc a poc acabarà amb les desigualtats entre el futbol masculí i femení a casa nostra. Però, ha acabat amb les desigualtats a Estats Units? No.

«Per igualar-se s'han d'aconseguir èxits internacionals».
La selecció nacional femenina dels EUA ha guanyat 3 mundials.

Després de guanyar el mundial de 2015 les jugadores de la selecció nord-americana van decidir denunciar la seua situació: les primes i salaris eren molt més baixos que els dels seus companys homes de selecció. Quan les jugadores d'Estats Units van aconseguir el títol mundial de 2015 l'equip va guanyar 2 milions de dòlars per part de la FIFA, menys d'una quarta part del que va percebre l'equip masculí per caure a vuitens al Mundial de 2014 i 17 vegades menys del que va guanyar Alemanya.

«Es que el futbol femení té menys audiència».
La final del Mundial de 2015 va ser el partit de futbol més vist mai a la historia dels Estats Units amb 26,7 milions d'espectadors.

Totes aquestes afirmacions que no ens cansem de sentir a casa nostra i que nosaltres mateixos verbalitzem es desmunten quan veiem el que passa als Estats Units. Després de denunciar la desigualtat salarial van aconseguir millores en les primes, dietes i allotjaments, però continuen estant per sota dels homes.

Ni tan sols quan l'esport femení és més rendible, al país bressol del capitalisme, s'arriba a la igualtat. No és una qüestió de diners, és una qüestió de gènere. No és victimisme, és denunciar desigualtats. Aquesta experiència ens ha de servir per seguir avançant sense descuidar-nos el gènere de l'equació.

Becky Sauerbrunn, Ali Krieger i Hope Solo parlen sobre les desigualtats de salaris en un programa d'humor dels Estats Units:

Etiquetes

Notícies relacionades

Comenta