Més notícies de Editorial

Articles d'opinió per autor

T'agrada maquillar-te en el teu temps lliure?

 

Fins i tot peces periodístiques redactades amb les millors intencions acaben parlant de la vida personal de les esportistes. La vida dels futbolistes barons també apareix als mitjans esportius, i cada vegada més, però la informació purament esportiva d'aquests futbolistes està ben coberta. Mentre l'esport femení ocupe un espai raquític, omplir la informació amb històries personals les redueix a l'anècdota.

Els titulars i destacats que s'extreuen de les entrevistes a atletes dones sovint no tenen res a veure amb la pràctica esportiva. Això de tant en tant pot ser interessant, un reportatge atemporal per descobrir-hi la part més humana, però quan un mitjà ha estat marginant una esportista durant tota la temporada, si el dia que l'entrevista després de guanyar vuit medalles a un mundial decideix titular que li agrada fer ganxet en el seu temps lliure està confirmant que la seua activitat esportiva li interessa ben poc.

Això vol dir que si el que més li agrada fer a una futbolista és una activitat molt femenina, ho hem d'amagar? No, el problema és centrar l'única informació que es publica en allò que els agrada fer fora de l'esport, sobretot si és molt femení, quan durant tota la temporada no t'has preocupat del que fan precisament al terreny de joc.

Vos imagineu una entrevista a Messi, l'endemà d'aconseguir una Champions League amb un hat-trick, on el titular fora les hores que dedica a cuidar-se el cabell? Els èxits esportius haurien de ser la peça principal i el tema central de la informació. Tens això cobert? Llavors sí que pots preguntar-li pels seus hobbies i fer vint reportatges humans.

EIXIM D'UN ESTEREOTIP PER CAURE EN UN ALTRE
T'agrada maquillar-te en el teu temps lliure?, Com ho compatibilitzes amb ser mare?, T'agrada anar de compres?, Tens nòvio?, Quin és el teu home ideal? Són preguntes reals extretes d'entrevistes reals. Hi ha futbolistes que es neguen a respondre-les i li retreuen a les seues companyes que accedisquen a fer-ho, però preguntem-nos qui està en una situació de poder quan un periodista d'un mitjà gran entrevista una esportista que gairebé mai apareix en aquest mitjà. Preguntem-li al periodista: li faries aquesta pregunta a Leo Messi després de destacar a una competició?

El maquillatge i el vestuari són elements habituals en les sessions fotogràfiques, jugadores excessivament pintades i hiperfeminitzades per a reportatges i entrevistes més pròpies d'actrius de cinema que de professionals de l'esport. En el fons seguim considerant l'esport un tema masculí i això provoca la necessitat de demostrar que les esportistes no són homenots fora del terreny de joc, que són femenines i heterosexuals. S'ha d'anar molt amb compte a l'hora de voler trencar estereotips, perquè si seguim sense mostrar la diversitat, acabem caient en l'estereotip oposat.

Afortunadament ara mateix són les pròpies jugadores les que trenquen aquests estereotips amb naturalitat a les seues xarxes socials. Perquè el que provoquem al final és que les futbolistes no es mostren tal com són. Poden ser suggeriments, opcions a les quals es poden acollir, o no, però realment estan en posició de triar lliurement? Segurament molt aviat sí, però serà més fàcil si no les posem en aquest compromís.

 

Etiquetes

Notícies relacionades

Comenta