Més notícies de Opinió

Articles d'opinió per autor

Esportistes pares

 

La setmana passada el periodista Juanma Castaño va fer unes declaracions vergonyants al seu programa 'El partidazo de La Cope'. Va dir que «No se pueden levantar por la noche los futbolistas a cuidar de los hijos» quan són bebès, que havien de «gestionarlo de otra forma». Supose que «de otra manera» vol dir com s'ha fet tota la vida: encarregant-se la mare.

La polèmica va ser tan gran que Castaño va haver d'explicar-se a Twitter, on va puntualitzar que en el cas de les dones esportistes pensa el mateix, que no és una qüestió de gènere, i va fer referència a Serena Williams: «Debería descansar adecuadamente y que alguien le ayude con su hijo por las noches». M'agradaria molt saber què diria la gent si es fes públic que Serena Williams no té cura de la seua filla durant la competició, si tothom seria tan comprensible, si no se li qüestionaria la manera que té de conciliar.

D'aquesta frase de Castaño també m'agradaria destacar el vocabulari que fa servir: «Que alguien le ayude con su hijo», les paraules delaten aquesta idea tan arrelada que els fills són de les mares i els pares en tot cas «ajuden», com quan també «ajuden» a casa, com si no fora seua.

L'endemà el periodista va haver d'organitzar un debat on diversos esportistes, homes i dones, van explicar el seu punt de vista i la seua experiència personal. En aquesta discussió Marc Bartra, el defensa del Betis, insistí en aquesta idea: «Ayudo en lo que puedo y estoy con ella por la tarde, pero respetando el descanso. Soy muy metódico con el descanso... pero ayudo en todo lo que puedo». Senyors, els fills també són la vostra responsabilitat, no heu d'«ajudar» a criar-los, és que també són vostres.

Castaño, sí que és una qüestió de gènere, perquè les esportistes abandonen la competició quan són mares perquè no poden conciliar, també les d'elit, perquè les cures han sigut cosa «de dones» històricament i això encara no ha canviat, perquè l'esport d'elit no pot deshumanitzar-se tant i tenir tan poca empatia.

Si una esportista o un esportista té fills ha de poder conciliar i si aquesta societat pensa que no és perquè l'esport encara és cosa d'homes i la criança cosa de dones i d'aquesta manera les cures a l'esport sempre quedaran en un segon pla. Si els futbolistes no poden competir quan els seus fills són menuts apliquem ja la baixa maternal i paternal de (mínim) 4 mesos obligatòria per a homes i dones sense cap penalització laboral i salarial.

 

Etiquetes

Notícies relacionades

Comenta