Més notícies de Opinió

Articles d'opinió per autor

Futbol amateur

 

El moviment feminista a l'Argentina és un dels més forts ara mateix a l'Amèrica Llatina i també al món. Les protestes massives de 2018 a favor de la despenalització de l'avortament, que finalment el Senat del país no va aprovar, i les manifestacions en contra dels feminicidis han estat les més importants dels darrers dos anys. Aquest moviment ha despertat protestes en tots els àmbits de la societat, també al món del futbol.

El setembre de 2017, la selecció de futbol Argentina va iniciar una vaga per «la impossibilitat de practicar un esport quan no es compten amb els recursos bàsics», segons van explicar les mateixes jugadores a un comunicat fet públic a través de les xarxes socials. En aquest cas, les peticions eren tan bàsiques com el pagament de dietes, camps de gespa natural i dormir en hotels si s'havien de fer desplaçaments.

Participaren en la Copa Amèrica de Xile l'abril de 2018 sense la preparació que calia i tot i això aconseguiren el tercer lloc per darrere del Brasil i Xile. Aprofitaren la competició per a visibilitzar la seua disconformitat amb el tracte que rebien per part de l'Associació de Futbol Argentí (AFA) fent-se la foto inicial amb una mà a l'orella, reclamaven ser escoltades.

Mentrestant, l'AFA aliena a tota la polèmica, presentava la versió femenina de la samarreta del Mundial de Rússia... amb una model. Això va fer que la portera de la selecció, Lauchi Oliveros, mostrara el seu rebuig a Twitter: «¿Y las jugadoras de seleccionado femenino? ¿Acaso no tendríamos que ser nosotras las que presentamos camiseta? VERGONZOSO».

A finals de 2018 la selecció Argentina tenia la possibilitat d'accedir al Mundial de França de 2019 i les condicions i el manteniment de l'equip es van normalitzar. Van tenir accés a requisits tan bàsics com fer concentracions, entrenaments, gires internacionals, amistosos i un tractament més semblant al que hauria de tenir una esportista professional internacional. Després de 12 anys, les argentines es classificaven per a un Mundial, 15.000 persones les van animar al camp de l'Arsenal contra Panamà.

¿I què passa amb els clubs?, molts no reconeixen a les jugadores com a professionals i els seus drets laborals es veuen seriosament vulnerats. Aquest gener la jugadora Macarena Sánchez va denunciar el seu acomiadament del UAI Urquiza a meitat de temporada. No va rebre cap tipus d'indemnització perquè enlloc es reconeix la seua relació laboral amb el club. Reben tracte d'amateurs però se'ls exigeix un rendiment d'esportista d'elit a canvi d'uns 76 dòlars mensuals, en el seu cas.

Denunciar l'UAI Urquiza li ha costat a Sánchez patir ciberassetjament i amenaces de mort. Ara s'ha convertit en la cara visible de la lluita de les jugadores argentines per aconseguir que se les reconega com a treballadores de l'esport. Ella obre el camí de moltes, però el moviment és imparable i moltes ja l'estan seguint, clubs de tot el país estan mostrant pancartes «por un fútbol femenino profesional» i denuncien la mateixa situació que ha patit Sánchez.

Ja no hi ha excuses, ni aquí ni enlloc.

 

Etiquetes

Notícies relacionades

Comenta