Més notícies de Editorial

Articles d'opinió per autor

Un final de curs incert

 

S'acosta el tram final i decisiu de les diferents lligues. Com cada any, els equips que encara no han fet la feina treuen la calculadora i comencen a fer tots els càlculs possibles. I com cada any, també és el moment de major incertesa del curs. Pujarà un equip? Seran dos? Qui baixa? Pujaran a Primera B o a la Lliga Promeses?

Si cada primavera i estiu es fa pràcticament impossible esbrinar aquestes qüestions per avançat, si cada any els equips han de planificar plantilles i pretemporades sense la confirmació de quins equips conformaran cada categoria, ni quin serà el seu calendari, aquest any la cosa pinta força pitjor.

La pròxima temporada s'havia anunciat la creació d'una nova categoria pont, la Primera B, que se situarà entre Primera Divisió i Segona Divisió. Tots els clubs han dissenyat el pla per aquest curs amb aquest objectiu i a poques setmanes pel final del curs, la Federació Espanyola (RFEF) ha sorprès amb l'anunci d'una reforma de les competicions de futbol femení que no ha estat consultada amb els mateixos interessats, els clubs.

La Federació vol reformular les màximes competicions creant una Lliga Elit i una Lliga Promeses i ho vol fer efectiu de cara a la pròxima temporada. Per què aquestes presses? Evidentment, la motivació de fons és sempre la mateixa, econòmica: tenir el control dels drets d'una competició que està en creixement.

Ha costat molt situar el futbol femení allà on és ara. Molts anys de pica pedra, de sacrificis de jugadores, clubs, entrenadors... Massa gent implicada i dedicant fins a l'últim minut de les seves vides perquè ara, una lluita entre La Liga i la Federació llenci per terra tota aquesta feina. La Liga té el poder econòmic que l'atorga el patrocini d'Iberdrola, però la Federació té el control sobre les competicions i s'ha encarregat de recordar que l'accés a competicions europees es farà a través de les seves noves categories.

El millor moment del futbol femení és també el més delicat. Ningú sap qui s'acabarà imposant, però si no es té en compte els clubs, si no s'escolta les veritables protagonistes a l'hora d'estructurar la competició, el risc de ferir de mort el futbol femení és inevitable. Imposar requisits inassumibles als clubs només provocarà que es vegin obligats a retirar-se i a deixar d'apostar pel futbol femení. Tota la feina que s'ha fet fins ara, tota la valentia i sacrifici que han fet tants clubs per aixecar un sector en el qual ningú creia fa no tants anys, està en risc.

La incertesa acompanya cada estiu el futbol femení, però aquesta vegada el que està en joc és el seu futur. Esperem que guanyi el sentit comú i que ningú prengui mal.

 

Etiquetes

Notícies relacionades

Comenta