Més notícies de Opinió

Articles d'opinió per autor

Futbolistes al 100%

 

Un dels principals punts de fricció entre les futbolistes i la patronal en la negociació del conveni col·lectiu que ha de regir el futbol femení és un concepte poc conegut pel públic general i que es diu 'parcialitat'. La majoria de futbolistes -a excepció d'unes poques privilegiades- tenen contractes de mitja jornada, motiu pel qual, aquesta realitat havia de quedar reflectida i protegida en el futur conveni.

Les futbolistes demanaven cobrar la totalitat del salari mínim pactat -un altre punt calent de la negociació on tampoc hi ha acord encara- perquè entenen que una jugadora ho és el 100% del dia, no només durant les hores d'entrenament i de partits. També és futbolista la resta d'hores que passa cuidant del seu cos, amb una alimentació vigilada, evitant activitats que puguin posar en risc la seva integritat física...

L'Associació de Clubs, però, no sembla compartir aquesta visió i, tot i que els sindicats de futbolistes han acceptat baixar aquest percentatge fins al 75% del salari mínim, la patronal no accepta res que superi el 50%. Una línia vermella que fa impossible arribar a un acord i que ha empès les jugadores a cridar a una vaga indefinida.

Fa un any que futbolistes i clubs van començar la negociació. En alguns punts la negociació sembla haver estat profitosa per ambdues parts, però la parcialitat i el salari mínim continuen sent dos punts tan conflictius com inflexibles a una i altra banda.

Si bé és cert que ningú pot negar que una futbolista ho és a jornada completa, digui el que digui el contracte laboral que hagi tingut la sort de signar, la veritat és que són pocs els clubs que estan econòmicament preparats per assumir pressupostos tan alts. Només els equips dins d'estructures grans amb equips masculins poden plantejar-se aquesta despesa.

És indubtable que s'ha de caminar endavant i que el conveni col·lectiu ha d'assentar les bases del futur. Un futur que avança cap a la professionalització del sector, que deixa enrere l'ostracisme i els contractes de 10 hores. Un futur on els camps plens, les estrelles que trien la Primera Divisió espanyola i els patrocinadors que aposten pels equips femenins no són l'excepció, sinó la norma. I per aconseguir tot això, s'han de garantir uns mínims, establir unes normes del joc que permetin a les protagonistes quelcom tan bàsic com viure de la seva feina, del seu esforç.

Amb salaris mínims establerts per llei hi haurà clubs que quedaran fora, això també és una realitat que s'ha d'acceptar i de la qual s'hauria de parlar obertament. No tots tenen la capacitat econòmica per sostenir una plantilla professional però, és aquest el preu que s'ha de pagar per professionalitzar el sector?

 

Etiquetes

Notícies relacionades

Comenta