• Tres punts fruit del bon treball

  El Porqueres suma tres punts a partir del treball, l'entrega i la seriositat davant d'un AEM que no ha pogut en cap moment desplegar les seves virtuts de possessió i joc combinatiu

  Isidre Fàbrega
 • Final d'or

  El Terrassa s'emporta els tres punts de Vilafranca amb un gol al minut 88 i deixa a l'Atlètic molt tocat

  Clara Rodergas
 • Sense color

  El Levante Las Planas ha golejat 5 a 0 al Pontenc en un partit on només hi havia un sol equip al camp

  Berta Alric
 • Remuntada meritòria a Vic

  Les de Jordi Serra han sabut capgirar un marcador advers en l'enfrontament directe contra el Sant Cugat

  Maria Sabaté
 • Ningú trenca la inèrcia

  Manu Lanzarote i Manlleu sumen un punt en un duel molt obert i disputat i ambdós equips acumulen una jornada més sense conèixer la victòria

  Josep Recasens Delgado
 • Sobre la botzina

  El Pubilla Casas s'emporta els tres punts contra el Sant Gabriel B en un final d'infart

  Albert Postils
 • S'imposa la major qualitat

  El Fontsanta-Fatjó s'endú els tres punts de Cerdanyola tot i la bona feina local

  Marc Andrés
 • A confirmar les bones sensacions

  Porqueres i AEM B es troben en un moment en què els dos equips volen confirmar amb punts les sensacions positives de les últimes setmanes

  Isidre Fàbrega
 • Respecte màxim

  Respecte màxim

  Ni que el Terrassa sigui un nouvingut ni que l'Atlètic sigui últim farà canviar el plantejament d'ambdós equips, conscients de la dificultat de la categoria

  Clara Rodergas
 • Partit enganyós

  Els dos equips arriben en situacions molt diferents però busquen el mateix objectiu: sumar els tres punts

  Berta Alric
 • A revertir la inèrcia

  El Manu Lanzarote i el Manlleu van en cerca d'una victòria que els permeti trencar la mala ratxa i apropar-los a la zona alta de la classificació

  Josep Recasens Delgado
 • Enfrontament directe a Preferent

  El Sant Cugat es desplaçarà fins a Vic amb l'objectiu d'arravatar la tercera posició a les d'Osona

  Maria Sabaté
Més notícies de Preferent

Sant Andreu, de referent a l'anonimat

El club quadribarrat 'regala' la seva plaça a Preferent al Manu Lanzarote i competirà a Segona Catalana

Xavier Garcia (Futfem.cat)

Punt final a una història eterna que finalment s'ha consumat d'una de les pitjors formes. El Sant Andreu s'ha desfet de la seva secció femenina de cara a la temporada que ve. Costa de creure que un dels clubs històrics de Catalunya deixi de banda el futbol femení en un moment on tothom aposta per un futur igualitari i inclusiu. La història ve de llarg, però s'ha fet oficial aquest juny desemmascarant una temporada on el Sant Andreu cedia el camp i l'escut al Manu Lanzarote. El club de Terrassa s'ha fet amb la plaça a la categoria de bronze, Preferent, i podrà assentar el seu projecte femení saltant categories als despatxos.

La normativa de la Federació Catalana de Futbol (FCF) prohibeix la venda de places entre clubs. Davant un procediment il·legal, Sant Andreu i Manu Lanzarote han arribat a un acord per esquivar la normativa. Ambdós clubs han canviat els seus estaments en una assemblea extraordinària. El club quadribarrat ha cedit formal i definitivament la gestió de la seva secció femenina a l'entitat terrassenca i començarà de nou a Segona Catalana, ocupant la plaça que deixa el Manu Lanzarote.

Amb aquesta decisió, el Sant Andreu tanca una etapa per oblidar. Des de fa més d'una dècada, el club feia entreveure que acabaria amb el femení a final de cada temporada. Però tot i l'anada i vinguda de jugadores, l'adéu a un projecte exitós no va començar fins al 2015. Abans, la temporada 2012/13, el Sant Andreu va fer una campanya molt bona i va acabar la Lliga en quarta posició. El projecte esportiu es va assentar com un dels més pròspers de la Ciutat Comtal. Amb la fuga de diverses jugadores que havien destacat a la categoria i algunes desavinences amb els interessos econòmics del club, el Sant Andreu va començar, ara fa quatre temporades, la crònica d'una mort anunciada.

La temporada 2013/14, les quadribarrades van salvar la categoria pels pèls, en una lluita fins al final amb el Cerdanyola. La poca importància que el club va donar al primer equip femení i la falta d'un projecte renovador van condemnar el primer equip a perdre la categoria a finals del 2015. Amb només 13 punts, quatre victòries i un empat. Abans de consumar-se el descens a Preferent del primer equip, el club ja va donar el primer avís. Va retallar la secció femenina els dies previs a començar la segona volta. El filial, que jugava a primera catalana, es va desfer. Vuit jugadores es van quedar sense equip i set van mantenir un lloc al club. Dos al juvenil i cinc al primer equip. En aquells moments van al·legar motius econòmics, ja que el club va considerar que la despesa d'un filial era més elevada que els seus ingressos. Tot i que les jugadores es pagaven la roba, la fitxa i la mutualitat. Una desfeta que acabaria d'ennegrir una temporada per oblidar quan a l'abril l'equip perdia la categoria a Segona Divisió. Tot i això, mentre al primer equip les coses no apuntaven en la bona direcció, el cadet-juvenil va guanyar la Lliga i va ascendir a Divisió d'Honor. Un ascens merescut amb un equip format per grans promeses, però de nou, els interessos econòmics van topar amb els esportius.

Un cop consumat el descens i sense filial, el Sant Andreu va disputar la 2015/16 a Preferent i el juvenil a Divisió d'Honor. El primer equip va acabar en dotzena posició i les juvenils no van poder fer front als equips de la màxima categoria. Amb l'inici de la 2017/18, el juvenil es va desfer. El club no facilitava ni transport, ni dietes, ni inclús camp –en algunes ocasions— per entrenar a les jugadores del juvenil, pel que la majoria van decidir marxar a buscar un millor futur altres equips com la Damm o l'Espanyol.

De tot aquest periple només va quedar un únic equip supervivent, però era una supervivència falsa. La ventada de jugadores el segon any a Preferent va ser important. Jugadores que portaven tota la vida al Narcís Sala van haver de marxar per buscar un futur més prometedor i de garanties donat el poc suport que el club oferia al projecte. Donades les circumstàncies, el Manu Lanzarote es va interessar per la plaça. Aquesta temporada, les suposades jugadores quadribarrades han estat les terrassenques. Entrenaven a Terrassa i jugaven al Narcís Sala els diumenges vestides del Sant Andreu, tot i que en més d'una ocasió l'equip havia lluït l'equipació del Manu Lanzarote, en una clara infracció del reglament que va quedar sense sanció per part de la FCF.

Amb la confirmació d'aquest intercanvi de places, el Sant Andreu tanca una etapa grisa. Haurà de tornar a començar des del principi, si és que vol tornar a començar, i construir un nou projecte des de Segona Catalana i a l'ombra d'un Manu Lanzarote que gestionarà la secció femenina quadribarrada. En menys de tres anys ha passat de Segona Divisió i de ser un referent, a la vergonya i l'anonimat.

Ambdós clubs, preguntats per aquest mitjà en repetides ocasions, han declinat fer qualsevol declaració sobre l'intercanvi de places, els motius i com s'ha dut a terme aquest canvi d'estaments, tot i les diverses trucades.

 

Notícies relacionades

Comenta