Més notícies de Primera

LA JORNADA

Mercat de fitxatges

El Barça fa un pas endavant

El club inclou per primera vegada jugadores dins l'Agrupació Barça Jugadors, un fet històric per la igualtat de gènere dins del club

Pedro Salado (Futfem.cat)

Si la temporada passada es feia el primer pas de gegant per eliminar les diferències de gènere al Barça -professionalitzant les fitxes de les jugadores del primer equip- ara, s'ha fet el segon. El club ha inclòs un total de 52 jugadores i exjugadores a l'Agrupació Barça Jugadors (ABJ). Un fet històric, ja que és la primera vegada que la direcció del club hi inclou el futbol femení. L'any 2013, Carme Nieto, jugadora del primer equip femení de la història del Barça, va impulsar que un grup de companyes d'equip se'n fessin sòcies de manera voluntària. Ara, quatre anys després, ha estat el club qui ha convidat les noies a formar-ne part per primera vegada a la història. Un total de catorze seran les jugadores del primer equip que seran les integrants a l'ABJ: Ane Bergara, Irene del Río, Míriam Diéguez, Ruth Garcia, Gemma Gili, Jenni Hermoso, Vicky Losada, Leila Ouahabi, Laura Ràfols, Melanie Serrano, Marta Unzué, Alexia Putellas, Sandra Paños i Olga Garcia. Entre les noves sòcies, també hi ha exjugadores destacades com Melisa Nicolau, Mariajo Pons o Noemí Rubio, entre d'altres.

Per commemorar-ho, el club ha organitzat un acte de benvinguda a l'Auditori 1899 on hi han assistit una dotzena de jugadores del primer equip -totes les que formen part de l'agrupació excepte Olga i Paños-, juntament amb exjugadores de tots els temps, membres de l'equip tècnic i directius tant del club com de la mateixa agrupació. Prop de 150 persones, en un acte que ha durat una hora escassa i on s'hi ha remarcat el compromís que ha pres el Barça amb el futbol femení per al present però, sobretot, de cara al futur.

 

«Aviat es farà un equip que entrenarà una vegada a la setmana»

Oriol Garangou, cap de premsa de l'ABJ

L'ABJ és una agrupació formada per jugadors i exjugadors i la seva tasca principal és, en el cas de jugadors, oferir-los possibilitats de formació combinables amb la seva carrera com a esportista. En el cas dels exjugadors, l'objectiu de l'associació és garantir-los la qualitat de vida una vegada s'han retirat de l'esport professional, tal com ha explicat Ramon Alfonseda, president de l'ABJ: «L'essència de l'associació és la d'acompanyar els exjugadors que ho necessitin al llarg de la seva vida, independentment de quina sigui la seva situació. En tot el que els podem ajudar, ho fem». Les catorze jugadores de l'actual plantilla que han entrat a formar part de l'agrupació, ja poden començar a utilitzar tots els beneficis que això comporta, tal com ha explicat Oriol Garangou, cap de premsa de l'ABJ: «Des d'avui mateix, les noies poden gaudir de tots els avantatges exactament igual que els nois. Ens consta que moltes d'elles volen apuntar-se a diferents cursos, de fet, la Laura Ràfols és la primera que ja s'està formant com a entrenadora. També faran diferents activitats esportives, aviat es farà un equip que entrenarà una vegada a la setmana i si volen, també podran fer-ne un de veteranes».

Mig segle ha hagut de passar, des del naixement de l'ABJ, perquè les dones hi tinguin un lloc. Avui però, Alfonseda s'ha mostrat molt satisfet de comptar amb les noves 52 integrants: «Elles ens poden aportar una mirada més àmplia i més profunda, segur que ens ajuden a aconseguir els nostres objectius». «Si el Barça és més que un club, nosaltres volem ser més que una agrupació, i amb les noies ho aconseguirem», afegeix el president.

 


Foto: Pedro Salado (Futfem.cat)

També en termes d'igualtat s'ha dirigit Pau Vilanova, directiu del club. Vilanova ha assegurat que aquest pas endavant per al futbol femení ha sorgit del projecte que en el seu dia van tirar endavant els presidents Sandro Rossell i Josep Maria Bartomeu, amb la voluntat d'igualar la presència de la dona dins del club. «L'objectiu és que homes i dones se sentin plenament integrats a la vida del Barcelona. Que tot el que durant anys han sigut paraules, ara siguin fets. Volem que les noies s'integrin del tot a l'ABJ». També ha fet especial èmfasi en aquest tema Jordi Cardoner, vicepresident primer de club: «Per desgràcia vivim en una societat on encara hi ha diferències entre homes i dones, i al Barça volem que es normalitzi allò que a vegades s'entén diferent». «Al club no hi ha d'haver diferències de gènere», afegeix, Cardoner. El vicepresident també ha destacat la tasca que s'està portant a terme dins del club, apuntant que actualment el Barça és el club amb més percentatge de sòcies mundial, amb un 26%. «Estic molt content perquè tant la junta directiva, com l'ABJ, defensem totes les igualtats i respectes per a tothom. Avui fem un pas endavant sobretot des de l'àmbit social, tot i que lògicament també hi ha una voluntat esportiva: l'important és consolidar la feina que estan fent les noies avui dia», explica Cardoner.

TRES JUGADORES, TRES GENERACIONS
Després dels parlaments de directius, les noies han tingut la paraula, prenent així el protagonisme que mereixen un l'acte d'avui. Nuria Llansà, Noemí Rubio i Marta Unzué han estat les tres dones que han representat les jugadores i exjugadores del club. Núria Llansà va ser integrant de l'equip durant la dècada del 1970/80, posteriorment va ser presidenta de la secció femenina del club i també va formar part de la Federació Catalana i de la Federació Espanyola de Futbol. És una de les jugadores pioneres de Can Barça i el seu primer entrenador va ser Antonio Ramallets. Al club se la recorda amb gran estima, ja que va ser l'encarregada de fundar fins a set equips de futbol femení. «Només puc dir que estic molt orgullosa de tot el que he fet per al club, i avui estic especialment molt contenta per haver-me retrobat amb moltes companyes que feia massa que no veia», explica, emocionada entre aplaudiments.

 

«Estic molt orgullosa que per fi se les consideri professionals»

Noemí Rubio, exjugadora FC Barcelona

Un altre pal de paller a la història del futbol femení blaugrana és Noemí Rubio. La sabadellenca va deixar l'equip l'any 2011, i va formar part d'una plantilla que es considera que va aportar els fonaments principals a l'actual. «Quan vaig començar teníem moltes traves, però el club a poc a poc va començar a pensar en nosaltres i ens vam anar sentint més valorades. D'aquesta manera van arribar els èxits», explica Rubio. Tot i que ella ja va viure moltes millores respecte de les primeres generacions de dones futbolistes al club, valora molt positivament el gran salt qualitatiu que s'ha fet als darrers anys al món del futbol femení, amb la professionalització de les fitxes i la retransmissió d'alguns partits, entre d'altres: «Abans era inimaginable que es veiessin partits de noies per la televisió. És un orgull que se les valori i estic molt orgullosa que per fi se les consideri professionals».

L'última en prendre la paraula ha estat precisament la representant de l'actual generació, la capitana del primer equip Marta Unzué. Amb més d'onze temporades com a blaugrana a l'esquena, Unzué també s'ha mostrat molt satisfeta amb els passos endavant que està fent el club en benefici dels equips femenins: «Entrar a formar part de l'ABJ ens aporta molta motivació per seguir-nos formant i moltes de nosaltres ja ens hem apuntat a algun curs. Totes pensem en el nostre futur, som conscients que el futbol no dura tota la vida». «Tant de bo d'aquí a uns anys, al lloc del Xavi [Llorenç], hi hagi una dona», afegeix fent broma Unzué. Al parlament de la capitana també hi ha hagut lloc per l'actualitat del primer equip femení, el qual afirma que està centrat en la Lliga i en fer un bon paper a la Champions: «L'objectiu principal és la Lliga, però també volem fer un bon paper a Europa. Arribar a semifinals seria fantàstic, però primer hem de superar al Rosengård».

La notícia d'entrar a formar part de l'Agrupació ha estat molt ben rebuda per a les catorze jugadores del primer equip que ho han fet. Ara tenen un ventall de possibilitats de formació i esportives que abans no tenien. La davantera Alexia Putellas ha valorat molt positivament la tasca que està fent el club per promocionar la secció femenina: «Avui el club ha fet un gran pas per promocionar el futbol femení i hem d'agrair a l'Agrupació que hagi pensat en nosaltres i que hagi fet aquest pas».

Tant el club, com l'agrupació, com les mateixes jugadores, semblen plenament conscienciats i amb la voluntat total de seguir el llarg camí que encara hi ha per fer fins a arribar a la plena integració de les noies al Barça. La directiva mostra confiança i pren mesures per materialitzar el que durant molt temps s'ha dit amb paraules. Elles responen amb un futbol que cada dia és millor i amb ganes de fer un equip campió. Veurem on té el sostre el Barça femení.

Aquestes són les jugadores de la plantilla actual del Barça que han entrat a formar part de l'ABJ:
Ane Bergara, Irene del Río, Míriam Diéguez, Olga Garcia, Ruth Garcia, Gemma Gili, Jenni Hermoso, Vicky Losada, Leila Ouahabi, Sandra Paños, Alexia Putellas, Laura Ràfols, Melanie Serrano i Marta Unzué.

També s'hi han adherit les següents exjugadores del club blaugrana:
Mariajo Pons, Marta Cubí, Aida García, Flor de Luna Pila, Leticia Viñole, Melisa Nicolau, Noemí Rubio, Cristina Aguilar, Veronica Arcos, Maria José Camacho, Laura Cantó, Esther Casals, Elisabet Cólera, Marina Colomé, Sílvia Díaz, Maria Goretti Donaire, Erica Fernández, Paulina Ferre, Irene González, Cristina Jiménez, Saray Lucha, Silvia Mariano, Maria Isabel Martín, Marina Millán, Rosanna Miquel, Araceli Miquel, Alba Montserrat, Neus Montserrat, Alba Moreno, Olga Moreno, Cristina Pacheco, Gema Pacheco, Maria del Pilar Puig, Marisa Quiles, Marina Torras, Esther Torrecilla, Verónica Treviño i Silvia Vila.

 

Etiquetes

Notícies relacionades

Comenta