Més notícies de Primera

LA JORNADA

Mercat de fitxatges

La Federació imposarà la màxima titulació als entrenadors de Primera Divisió

L'ens federatiu fa un pas endavant en la igualtat equiparant les llicències professionals amb el masculí

Miguel López Mallach (Futfem.cat)

A partir de la temporada vinent –amb una moratòria fins a la 19/20- tots els entrenadors i segons entrenadors de Primera Divisió hauran d'acreditar el màxim nivell d'entrenador si volen dirigir un equip de la categoria d'or. Així ho ha aprovat la Federació Espanyola de Futbol (RFEF). Una mesura que afectarà els dos entrenadors catalans de Primera –Fran Sánchez i Joan Bacardit- i es podria estendre també a un tercer en cas que un conjunt català assolís l'ascens a la màxima categoria.

L'entrenador del Barça, Fran Sánchez, no es veuria afectat pel canvi, ja que ja disposa d'aquesta titulació, però Joan Bacardit, tècnic de l'Espanyol, ha hagut de posar-se al dia perquè només li falta aquest últim nivell per poder exercir quan es faci el canvi de forma definitiva la temporada 2019/20. «Vam parlar amb la Federació perquè jo m'estic traient el títol i quan l'acabi són tres mesos de pràctiques, per tant no podria començar exercint –en el cas que la mesura es fes efectiva aquesta temporada-» explica el tècnic del conjunt blanc-i-blau que de moment no té clar què passarà: «Ens van dir que hi havia un any de marge, això és el que sabem, potser ara comencem a fer els tràmits i ens diuen que no, ens podem trobar amb aquest problema, però quan hi ha canvi de titulació sempre deixen un any de marge» raona Bacardit que està en possessió del segon nivell més alt i s'està traient el professional en un intensiu d'estiu que acaba el 13 d'agost però juntament amb l'entrega del treball final al desembre i les pràctiques, no disposarà del títol fins a l'any que ve.

Cada any, les federacions exigeixen un esglaó més en la formació d'entrenadors a les distintes categories del futbol base. Si un any, per formar a un equip només es necessita el títol de monitor, el mínim i necessari per ser tècnic, a l'any següent pot canviar, i per liderar el mateix equip en la mateixa categoria i divisió, és necessari fer un pas més endavant i adquirir una titulació superior.

Això és el que passarà l'any que ve amb Primera Divisió Femenina, es pujarà un nivell la titulació requerida als entrenadors de la màxima categoria, aconseguint la llicència més alta possible, la professional, igual que en el cas de la Primera, Segona i Segona B masculines.

Aquest canvi és un pas més en l'aposta per a la professionalització del futbol femení, gràcies als grans resultats, les grans inversions de tercers i el seguiment de mitjans cada dia més notoris. A més de l'elecció del nou president de la RFEF, Luis Rubiales, que des del primer moment ha volgut contribuir en fer el futbol femení espanyol més gran i fort. I és per això que es vol equiparar la normativa de les màximes categories masculines amb les femenines amb aquest primer pas d'exigir la màxima titulació als tècnics, igual que es fa amb els equips d'homes.

El tècnic 'perico', Joan Bacardit reconeix la dificultat del curs, però admet que hi ha entrenadors de tota mena i que treballant se'l pot treure tothom: «Crec que te'l pots arribar a treure fàcilment, sí que és cert que vaig fer el bàsic i no té res a veure amb l'avançat que et demanen un volum de feina espectacular. Hi ha tot tipus d'entrenadors i tothom se'l treu, si compleix clar» opina.

El tècnic està totalment d'acord amb aquest avanç: «Penso que és un canvi molt gran per la categoria i pel futbol femení, ja que suposa el reconeixement que les noies mereixen que els seus entrenadors tinguin la màxima titulació» creu l'entrenador català, que tot i això admet que el títol no és garantia d'èxit per si sol: «Això no vol dir res, per què tu potser tens el tercer nivell i pots ser un desastre i després algú amb el primer, sap molt més que tu».

Bacardit també opina que el salt d'una categoria com Segona Divisió a Primera no es farà tan complicat perquè només implica un esgraó més a la titulació requerida als entrenadors: «Només hi ha dos equips catalans a la màxima divisió, i a Segona estan obligats a tenir l'avançat, així que en el cas que passin a portar un equip a Primera només s'han de treure un títol» pensa l'entrenador en procés de la professionalització de llicència que només mira pel bé del femení: «És una qualitat al teu servei que com més nivells tinguis més preparat estàs i va en benefici de les noies. Pot afectar a algun entrenador, però hauran de posar-se les piles com hem fet tots», sentencia.

Amb les noves generacions de jugadores, aquests avanços en la formació seran necessaris en opinió de l'entrenador blanc-i-blau: «A poc a poc crec que tots els entrenadors s'haurien d'anar posant al nivell, crec que les titulacions al femení estan molt per sota en comparació del masculí, així que els entrenadors de futbol femení s'hauran de posar les piles i hauran de ser millors entrenadors perquè també hi haurà millors jugadores i el nivell pujarà» resum el dirigent de l'Espanyol que en conseqüència veu que tots guanyaran: «Sortim guanyant tots perquè hi haurà més repercussió, vindrà més gent als camps a veure-les jugar, etc.» conclou Joan Bacardit.

 

Notícies relacionades

Comenta