Més notícies de Primera

LA JORNADA

Mercat de fitxatges

La cua que portarà el Barça-Atlético

El duel entre els dos millors equips espanyols ha estat envoltat per molts problemes de drets televisius i l'emissió del partit per part de Barça TV

Ernesto Aradilla (Futfem.cat)

Un duel entre el Barça i l'Atlético de Madrid és, sobre el paper, el millor partit de futbol que pot oferir la Primera Divisió espanyola. Els darrers tres anys, l'equip madrileny ha guanyat la Lliga amb les blaugrana acabant en segona posició. Són els dos millors conjunts, amb les dues millors plantilles i on es concentren la gran majoria d'estrelles del futbol espanyol i algunes de l'europeu. Quan juguen els dos equips tota l'atenció hauria d'estar sobre el terreny de joc per veure un gran espectacle entre aquests pesos pesants. Lamentablement, en el duel del passat dissabte 21 de setembre, el focus mediàtic va passar de ser a la gespa als despatxos, i tot per un greu problema pel que fa als drets televisius i l'emissió del partit.

Per entendre la situació cal remuntar-se al passat mes de març. A través de l'Associació de Clubs de Futbol Femení, 12 equips de la Primera Divisió, entre els quals hi era l'Atlético, va acordar cedir els seus drets televisius a Mediapro, mitjançant La Liga. 4 equips, entre ells el Barça, no ho van fer i el club blaugrana va acabar firmant a finals de l'estiu un acord amb la Federació Espanyola de Futbol. Entremig, la màxima competició domèstica del futbol femení espanyol va deixar de pertànyer a La Liga i va passar a ser competència de la RFEF. Confiant a poder sortir-se amb la seva, la Federació va anunciar al juny que destinaria 20 milions d'euros al futbol femení, emetria tots els partits de Primera Divisió i tres de Segona cada jornada, una promesa que no s'ha complert ni de bon tros.

Tant a la primera jornada com a la segona ja hi va haver problemes d'emissions; per exemple, el Rayo-Barça no es va emetre enlloc. A la tercera, i davant d'un Barça-Atlético, la bola es va acabar de fer gran i va explotar. El dijous 19 de setembre, a dos dies pel partit, Barça TV va oficialitzar que emetria el duel entre els dos titans de la Primera Divisió espanyola. Això va provocar una ràpida reacció de Mediapro que, com a titular dels drets de l'Atlético, va denunciar al Barça per les seves intencions perquè el club blaugrana no havia arribat a cap acord amb ells per la cessió dels drets matalassers. Tan sols un dia després, el divendres 20 de setembre, un jutjat de Barcelona va donar la raó a Mediapro i va anunciar mesures cautelars, prohibint l'emissió del partit entre Barça i Atlético, total o parcialment.

Enmig de tot això, la mateixa RFEF va anunciar retransmissió, tot i que va esborrar el comunicat i la notícia de la web 5 minuts després de ser publicada. I fent referència a més comunicats, també en va emetre un el Grup Mediapro on explicava els motius del passat març com a font principal dels problemes d'emissió per aquesta temporada, detallava el procés de la denúncia i finalitzava lamentant la situació: «Mediapro lamenta el dany que s'està fent al futbol femení després dels grans avenços dels últims anys i lluitarà per defensar els seus drets i el compliment de la justícia fins al final».

Arribat el dia de partit, el duel més esperat entre el campió i el subcampió de Lliga dels darrers tres anys anava a ser a les fosques, sense cap televisió ni streaming per poder-lo seguir. Va ser llavors quan el Barça va prendre una "decisió de club" i va decidir que el partit, sí o sí, s'emetria per Barça TV. A més, el club va oferir un enllaç al seu web per veure el duel i també un a la plataforma YouTube. El primer va aguantar durant tot el partit, el segon, va ser bloquejat als 5 minuts de partit per una denúncia de drets d'autor feta per La Liga. La cosa, ni de bon tros, va acabar aquí, ja que minuts després d'acabar el partit, el diari MARCA va publicar les intencions de Mediapro i de l'Atlético de denunciar al Barça per haver-se saltat la resolució judicial que prohibia l'emissió del partit. I, a més, alguns dels vídeos del partit publicats al Twitter del Barça Femení han estat bloquejats, també per una demanda de drets d'autor.

Durant les hores posteriors al partit i l'endemà, diumenge 22 de setembre, la bola es va anar fent més gran. Treballadors de Mediapro van recórrer a les xarxes socials per demanar respecte als acords signats i a destacar la feina del grup pel futbol femení. L'ACFF, també a les xarxes, va deixar ben clar que el partit "no es pot retransmetre sense el consentiment de l'equip visitant" així com apuntar directament al Barça com a culpable de tot: «Els únics i vertaders responsables d'aquesta situació, del tot perjudicial per al futbol femení, són aquelles entitats i institucions que no respecten els drets de tercers». I per acabar-ho d'adobar, el canal GOL va fer la seva pròpia denúncia en antena, amb música èpica de fons, adjudicant-se bona part del mèrit del creixement del futbol femení per apostar-hi el 2013 i, de pas, insinuant directament que el Barça i la RFEF estaven complement enllitats per fer front aquest problema de drets.

Per una banda, l'Atlético de Madrid encara no s'ha pronunciat sobre el cas però, en el moment d'escriure aquestes línies, dilluns 23 de setembre, sí que ho ha fet el Barça. En un vídeo publicat a les xarxes, la directiva Maria Teixidor ha confirmat que el club es va emparar en el "Dret d'Arena" segons el qual, l'equip local és propietari dels drets d'imatge de tot el que es faci a les seves instal·lacions. En el vídeo, Teixidor explica els altres motius que van duu al Barça a emetre el partit i també ha ofert noves informacions sobre el tema: «El jutge no ens va escoltar abans de prendre-les [mesures cautelars], un auto que rebem que no és ferm i nosaltres fem el que hem de fer. Exercim aquest dret d'oposició que tenim, prestar una fiança equivalent a la que presta el demandat i informar el jutge que procedíem a aquesta retransmissió».

D'altra banda, en el mateix vídeo publicat pel Barça, Maria Teixidor ha parlat de males intencions en aquesta demanda: «Hi ha una mala fe en la interposició d'aquestes mesures perquè l'ACFF ja les va demanar a Madrid el mes de juliol per tots els partits de la temporada on juguessin aquests equips que no vam cedir els drets a l'ACFF i el jutge madrileny les va denegar dues vegades. Hi ha una evident mala fe en la reiteració d'unes mesures que els demandants ja saben que no s'han acordat». A més a més, la directiva blaugrana també ha acabat lamentant les accions de La Liga: «Lamentem molt profundament que La Liga, un organisme del qual formem part i, per tant, treballa per nosaltres, hagi anteposat els interessos d'un proveïdor als dels seus propis membres, procedint a tancar-nos el canal de directes del nostre Youtube».

Aquí no ha acabat la cosa en les accions de dilluns 23 de setembre. Segons ha publicat el diari Marca, la jutgessa ha enviat a la Fiscalia la retransmissió del Barça-Atlético per veure si obre una via penal per desobediència. La mateixa jutgessa ha qualificat la decisió d'emetre el partit «un fet notori l'incompliment per part del FC Barcelona de la resolució judicial dictada per aquest jutjat». I per afegir-hi encara més llenya al foc, l'auto fa referència al president del club, Josep Maria Bartomeu: «es requeriria compliment personalment al president del FC Barcelona, amb les advertències generals i en particular de cometre un delicte de desobediència». Ara tot queda en mans de la Fiscalia, que ha de decidir de quina manera tramita aquesta desobediència a la jutgessa, que passaria de la via civil a la penal.

 

Notícies relacionades

Comenta