Més notícies de Primera

LA JORNADA

Mercat de fitxatges

El futbol femení no troba el moment de començar

La Federació Espanyola aposta perquè la Primera Divisió comenci el 18 d'octubre a menys que els clubs decideixin fer-ho abans «per acord unànime»

FC Barcelona

El futbol femení segueix en un atzucac. Sense data d'inici de les competicions ni l'aprovació d'un protocol sanitari, el panorama segueix ple d'incògnites. El problema de fons és que el futbol femení espanyol, a nivell jurídic, està declarat com a 'no professional'. Aquesta circumstància explica, en part, que Espanya sigui l'única lliga de les dotze primeres del rànquing UEFA que segueix sense definir quan començarà a rodar la pilota. A Alemanya, per exemple, on aquest esport sí que té la consideració de professional, fins i tot han anunciat els horaris dels partits fins a la jornada 6.

En un principi, la situació semblava en ordre. El 15 de juliol, la RFEF (Federació Espanyola de Futbol) va publicar el calendari de la temporada 2020/21, fixant el 5 de setembre com la data d'inici de Primera Divisió i el 27 del mateix mes per a la Segona Divisió. No obstant això, el desenvolupament desfavorable de la pandèmia i la manca d'un protocol sanitari per tornar a la feina amb garanties van fer variar la posició de la RFEF.

D'aquesta manera, l'ens federatiu, organitzador de les competicions femenines, va encarregar al CSD (Consejo Superior de Deportes) un esborrany pel retorn de tot l'esport no professional. El text, de 37 pàgines, es va traslladar a les comunitats autònomes perquè aportessin modificacions, amb la previsió de tancar el text durant aquesta setmana.

Encara sense un protocol definitiu aprovat, la RFEF va fer ahir un comunicat replet de matisos on es desdeia de la seva idea inicial de començar el 5 de setembre la Primera Divisió i el 27 del mateix mes la Segona Divisió. Primer, en relació amb la Primera Divisió, apostava pel 18 d'octubre com a data d'inici, a menys que, «per acord unànime dels clubs», es decidís avançar al 4 d'octubre com a molt d'hora. D'aquesta manera, quedarien com a possibles dates el 18, l'11 o el 4 d'octubre. Després, es preveia que tant la Segona Divisió com la Primera Nacional -tercera categoria del futbol femení espanyol- comencessin el 18 d'octubre. Però, de nou, amb un matís: al comunicat s'especificava que començarien «a partir del 18 d'octubre», però cap cas assegurava que donés el tret de sortida el mateix dia.

A propòsit de l'acord unànime dels clubs, els dos representants catalans de Primera Divisió han traslladat la seva posició respecte a l'inici de la competició a Futfem.cat. En clau blaugrana, «la postura segueix sent la de competir amb les màximes garanties sanitàries», la qual cosa segueix sent una incògnita quan el protocol encara no s'ha aprovat. Pel que fa al conjunt blanc-i-blau, es tracta d'un tema que de moment no s'ha posat sobre la taula.

LA RESPOSTA DELS CLUBS I DE LES JUGADORES
Els clubs només han trigat un dia a respondre al comunicat de la RFEF. L'ACFF (Asociación de Clubes de Fútbol Femenino), representant de tots els clubs de Primera Divisió excepte el Barça, l'Athletic Club i el Real Madrid, ha emès aquest matí un comunicat on exigeix «l'inici imminent» de les competicions femenines tan bon punt es disposi d'un protocol sanitari.

El protocol, de fet, és un dels temes centrals. No només per a la seva aprovació, sinó també pel seu finançament. En l'esborrador que el CSD va enviar a les comunitats autònomes no es contemplava la gestió econòmica del protocol, que pot posar en escac la viabilitat econòmica dels clubs en cas que fossin ells els encarregats de fer la inversió. Sigui com sigui, l'ACFF ha deixat ben clar que les despeses derivades del protocol han d'anar a càrrec de la RFEF: «Donat que és l'organitzadora [de la competició] la que té atribuïda la competència de generar recursos i gestionar la competició, ha de ser la que assumeixi responsabilitats i asseguri la viabilitat de les seves competicions».

Al marge d'aquest assumpte, l'ACFF també rebutja qualsevol alteració del format actual de la competició. En aquest punt, fa referència a la proposta que la RFEF va fer la setmana passada per comprimir el calendari de Primera Divisió: dividir la Lliga en dos grups separats.

Aquest rebuig és àmpliament compartit per les mateixes futbolistes, que també s'han mobilitzat per expressar el seu malestar vers la paràlisi d'aquest esport. A través del hashtag #YoTambiénSoyProfesional, moltes d'elles han mostrat el comunicat emès a finals d'agost per l'AFE (Asociación de Futbolistas Españoles) on reclamen l'aprovació d'un protocol, així com l'inici «en la major brevetat possible» de la competició. En paral·lel, l'AFE ha difós un altre comunicat sobre la Segona Divisió on se sol·licita que la categoria sigui inclosa dins l'esborrany del protocol elaborat pel CSD.

 

Notícies relacionades

Comenta