Més notícies de Primera

LA JORNADA

Mercat de fitxatges

La Primera Divisió començarà el cap de setmana del 3 i 4 d'octubre

La categoria de plata s'iniciarà el 17 i 18 d'octubre amb un nou model de competició

Miguel López Mallach (Futfem.cat)

Espanya deixa de ser la vergonyosa excepció del panorama europeu. Feia setmanes que les principals lligues del Vell Continent o bé coneixien el seu calendari o bé ja estaven en joc, mentre que la competició espanyola es trobava immersa en una profunda manca d'entesa dels estaments esportius. Però això ha deixat de ser així aquest dilluns, quan la Comissió Gestora de la RFEF (Federació Espanyola) ha comunicat que la Primera Divisió donarà el tret de sortida el cap de setmana del 3 i 4 d'octubre, així com que la Segona Divisió ho farà el 17 i 18 del mateix mes. El calendari complet amb totes les jornades i enfrontaments se sortejarà demà a les 16.30 hores a la Ciudad del Fútbol de Las Rozas (Madrid).

En un context de pandèmia, també desembarcaran noves normes de competició. La principal novetat és que, a partir d'ara, es permetran cinc canvis en un partit (quan abans se'n permetien quatre). De forma complementària, s'ampliarà el nombre de jugadores amb fitxa professional obligatòria: a Primera Divisió en seran 14 (abans eren 12), mentre que a Segona en seran 6 (abans eren 4). Tanmateix, el canvi més profund es produeix en la categoria de plata, on s'ha buscat una fórmula per conviure amb un calendari atapeït.

QUATRE SUBGRUPS I DUES FASES: LA NOVA SEGONA DIVISIÓ
El segon esgraó del futbol espanyol s'està habituant als rentats de cara. La temporada passada naixia un nou format consistent en dos grups (Nord i Sud) que tenia la vocació d'elevar el nivell competitiu del futbol femení. Amb tan sols un any de vida, aquest format s'altera a causa de la crisi del coronavirus i al temor que, començant més tard de l'habitual, no donés temps de disputar la lliga amb el format convencional.

D'aquesta manera, la Segona Divisió estarà composta per quatre subgrups. El grup nord -on juguen els quatre equips catalans- es dividirà en dos subgrups de vuit equips, mentre que el Grup Sud es dividirà en dos altres subgrups de nou equips. D'aquesta manera, els primers disputaran 14 partits en 14 jornades, mentre que els segons jugaran 16 partits en 18 jornades.

A banda d'això, la categoria es disputarà en dues fases. Primer, es farà una lliga regular convencional de tots contra tots amb anada i tornada. Un cop finalitzi aquesta primera tongada, es procedirà a les fases d'ascens i descens. D'una banda, els dos millors classificats de cadascun dels quatre subgrups formaran un subgrup d'ascens de vuit equips (dels quals n'acabaran ascendint dos). De l'altra, el subgrup de descens estarà compost per la resta d'equips, que es jugaran la permanència.

EL PROTOCOL SANITARI, UN GRAN CAVALL DE BATALLA RESOLT A MITGES
El principal escull en les negociacions dels estaments esportius per a la tornada de les competicions no professionals ha estat l'aprovació d'un protocol sanitari. La manca d'acord en aquest punt va fer que, en el cas del futbol femení, es produís un ball de dates sobre la data d'inici de la lliga. En un principi, la RFEF va anunciar que la Primera Divisió començaria el 5 de setembre, comptant que aleshores ja estaria contemplat un pla sanitari per tornar amb certes garanties. Però el cert és que fins el passat 10 de setembre, el CSD (Consejo Superior de Deportes), organisme a qui la RFEF havia encarregat que redactés el protocol, no va assolir un acord amb les federacions esportives i altres entitats d'aquest àmbit.

La voluntat del CSD, que aquests últims dies ha escoltat des de diverses bandes com demanaven la dimissió de la seva presidenta Irene Lozano, era la realització de PCR obligatòries 72 hores abans de cada encontre. No obstant això, les diverses federacions s'hi van mostrar en contra per dos motius principals: pel seu elevat cost i per la seva dubtosa efectivitat, ja que es tracta d'esportistes que, majoritàriament, compaginen el futbol amb la seva feina i no tenen la capacitat d'aïllar-se com els esportistes professionals.

En aquest sentit, el protocol aprovat escenifica la renúncia del CSD a fer les PCR obligatòries. Ara bé, seran les Comunitats Autònomes i el Ministeri de Sanitat els qui decidiran en cada cas quan seran obligatòries aquestes proves.

ELS ACTORS SECUNDARIS: CAMPIONATS D'ESPANYA I PRIMERA NACIONAL
Si bé la gran notícia és la data d'inici de Primera i Segona Divisió, la RFEF també s'ha pronunciat respecte d'altres qüestions rellevants. D'una banda, ha informat que els Campionats d'Espanya sub-15 i sub-17 «queden suspesos fins a final de temporada, moment en què es decidirà si és viable la seva disputa en format de concentració».

D'altra banda, també ha explicat que la Primera Nacional (tercera categoria del futbol espanyol) donarà el tret de sortida el pròxim 18 d'octubre, el mateix cap de setmana que la Segona Divisió. De la mateixa manera, també patirà canvis en el format, de manera que veurem la formació de subgrups i fases específiques d'ascens i de descens. Aquesta serà la idea general, ja que els detalls sobre aquesta divisió encara no han transcendit.

 

Notícies relacionades

Comenta