Més notícies de Primera

LA JORNADA

Mercat de fitxatges

El protocol contra la Covid: ¿Per què s’han ajornat els partits del Barça?

El conjunt català no s’enfrontarà a Rayo ni Levante per diferents positius als rivals

FC Barcelona

Aquesta temporada 2020/21 ha estat, és i serà molt atípica. Atípica perquè va començar un mes més tard degut a certa falta d'interès dels estaments responsables, atípica perquè la gran majoria de partits es jugaran sense públic i atípica perquè, evidentment, té la Covid-19 com a gran protagonista dia rere dia. Semblava clar que, en algun moment o altre, jugadores de diferents clubs donarien positiu i això podria arribar a forçar la suspensió d'alguns partits seguint el protocol reforçat de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF). I això és el que ha passat aquesta darrera setmana d'octubre i primera de novembre. En total s'han ajornat quatre partits amb dos d'aquests afectant el Barça per casos positius del rival. Les blaugrana no jugaran el dimecres contra el Rayo, ni viatjaran al camp del Levante per competir el diumenge 8 de novembre.

Per intentar entendre l'ajornament d'aquests partits cal centrar-se en el protocol reforçat de la RFEF, un protocol que apel·la per sobre de tot a la responsabilitat col·lectiva i individual de tots els implicats. Llegint-lo, es pot arribar a la conclusió que el duel del Rayo i el del Levante han estat ajornats per dos motius diferents. En el cas de l'equip de Vallecas, el Rayo ha anunciat un cas positiu de Covid-19 i fins a cinc contactes estrets. Per entendre l'ajornament del duel cal anar a la pàgina 21 del protocol: «Els equips participants han de comprometre's a no iniciar desplaçament si algun dels seus futbolistes, entrenadors o altres membres presenten símptomes compatibles amb la infecció per Covid-19. D'igual manera s'ha de procedir si algun dels integrants ha estat en contacte estret amb alguna persona declarada positiva per test». Llegint aquesta frase, queda clar que l'ajornament del Barça-Rayo era l'única opció possible.

En el cas del Levante hi ha diferents nivells. Mirant la pàgina 39 del protocol reforçat, a la Primera Divisió femenina, si una jugadora o membre del cos tècnic dóna positiu se l'ha d'apartar d'entrenaments i rutina d'equip, mentre la resta de membres han de passar imperativament proves de Covid-19 en un termini màxim de cinc dies. Però el Levante va anunciar fins a tres casos positius, que han acabat sent quatre, per tant la norma canvia. Amb un mínim de tres casos: «S'hauran de suspendre immediatament els entrenaments i participació en les competicions fins que quedi acreditat que la resta de membres han donat negatiu i mai abans de set dies des que es va tenir coneixement del positiu». El Levante va anunciar els positius el dilluns 2 de novembre i ha d'estar-se fins al pròxim dia 9 sense entrenar ni competir, seguint el protocol reforçat. Per tant, el partit del diumenge 8 és impossible jugar-lo.

D'altra banda, aquest protocol reforçat inclou una 'declaració responsable' que pot causar molts problemes en un futur pel funcionament normal de la competició. I és que el punt 3 d'aquesta declaració fa afirmar a tots els implicats en partits el següent: «No he donat positiu ni he tingut contacte estret amb una o més persones amb simptomatologia possible o confirmada de Covid-19 en els catorze dies immediatament anteriors a la firma d'aquest document». Mirant això, sembla que els equips afectats per positius hauran de fer mans i mànigues per poder presentar-se a jugar amb els seus equips. I és que, el punt 5 d'aquesta declaració indica que incomplir les normes establertes o mentir suposa una infracció molt greu que pot suposar exclusió de la competició i pèrdua de llicència esportiva durant tota la temporada. Llegint tot això, sembla gairebé impossible que la temporada pugui celebrar-se amb normalitat.

 

Notícies relacionades

Comenta