Més notícies de Primera

LA JORNADA

Mercat de fitxatges

Mariajo Pons: «S'ha fet justícia i s'ha reconegut que no estic per jugar a futbol»

L'exportera de l'Espanyol rebrà una prestació per incapacitat temporal per part de la mútua que li va donar l'alta amb la mà encara lesionada

Miguel López Mallach (Futfem.cat)

«El primer que vaig pensar va ser... 'uf, m'he tret un pes de sobre'». El pes del qual parla l'exportera de l'Espanyol, Mariajo Pons, no es mesura en quilograms sinó en temps. En els quinze mesos que fa que dura el seu calvari. Des del 2 de setembre de 2019, quan pateix una fractura de falange del tercer dit de la mà dreta en un entrenament de la mateixa setmana en què començava la Lliga. Fins al 22 de desembre de 2020 amb la primera victòria judicial, quan la jutgessa ha donat la raó a la portera de Sabadell en la demanda presentada contra la Seguretat Social i la seva mútua. Pel camí s'han produït operacions mal resoltes, rehabilitacions sense progressos, una alta fantasmagòrica i un acomiadament del seu club tenint un 20% de mobilitat en la mà dreta. Amb tot, l'horitzó del seu cas encara té una data per endavant: l'1 de juliol de 2021, quan se celebrarà el judici contra l'Espanyol.

«En el moment de l'alta mèdica persistia una patologia que li impedia treballar en la seva professió». Aquesta és la conclusió a què ha arribat la jutgessa del Jutjat del Social número 3 de Sabadell sobre el cas de Mariajo, que va presentar una demanda contra l'Institut Nacional de la Seguretat Social, la Tresoreria General de la Seguretat Social i la Mútua Montañesa. La sentència ha deixat sense efecte l'alta mèdica del passat 18 de maig i ha condemnat la mútua a l'abonament d'una prestació d'incapacitat temporal derivada d'accident de treball.

«És una lluita difícil i s'ha fet justícia. S'ha reconegut que no estic per jugar a futbol, que no puc ser donada d'alta, que m'han d'operar i que algú se n'ha de fer càrrec», ha reivindicat la portera internacional amb Espanya, representada en aquest procés per l'Associació de Futbolistes Espanyols. En aquell mes de maig, segons va explicar la mateixa Mariajo en l'última entrevista a Futfem.cat, la mútua li va dir un dilluns que si no s'operava el dimecres de la mateixa setmana, li donarien l'alta. La portera els hi va respondre que no ho podia gestionar tot en dos dies per diferents circumstàncies relacionades amb la Covid-19, de manera que acabaria rebent l'alta mèdica tenint un 20% de mobilitat en la mà dreta.

«Al final tens una mica de dubtes pel fet que t'avisin amb poc temps i no haver pogut acudir a l'operació... Però bastant tranquils perquè totes les proves que teníem ens donaven la raó i en les de la mútua hi havia moltes contradiccions», ha explicat Mariajo, donant compte d'aquesta barreja d'incertesa i de seguretat pel desenllaç del judici, on la part de la mútua -a diferència de la de la Seguretat Social- no s'ha presentat. Sobre la prestació d'incapacitat temporal, l'exjugadora de l'Espanyol ha aclarit que els advocats encara s'han de posar d'acord sobre la quantitat. Pel que fa al període durant el qual rebrà el subsidi, «per llei són dotze mesos i es pot ampliar a sis més, amb un màxim de 18».

«HEM ACONSEGUIT EL PRIMER PAS. SEGUIM LLUITANT»
Tal com va anunciar a través del seu compte de Twitter, aquesta victòria judicial només és la primera etapa en la seva lluita per esclarir els fets. «El fet d'haver guanyat això em dóna molta més força pel judici de l'Espanyol», ha expressat. Un judici que se celebrarà l'1 de juliol de 2021 després de la denúncia presentada per Mariajo arran del seu acomiadament de l'entitat.

El passat 6 de juliol, l'Espanyol va anunciar la rescissió del seu contracte. Inicialment expirava el 30 de juny de 2020, però en el mes de gener es va produir un acord entre la portera i el club pel qual Mariajo alliberava la seva fitxa -perquè el conjunt 'perico' pogués incorporar a 'Lombi' en el mercat d'hivern- a canvi que se li estengués un any més el seu contracte. Per tant, fins al 30 de juny de 2021. No obstant això, l'entitat blanc-i-blava la va acomiadar el passat estiu, tal com va explicar Mariajo, atenent raons de reestructuració de plantilla i amb una compensació de 3.000 euros.

L'acomiadament es va produir quan Mariajo estava donada d'alta per la mútua tot i tenir la mà dreta greument afectada, però el fet que la sentència hagi deixat sense efecte l'alta mèdica en què també es basava l'Espanyol per rescindir-li el contracte dóna esperances a la portera sabadellenca per obtenir la seva segona victòria als tribunals.

Al marge del transcurs legal, l'altra gran lluita de Mariajo té a veure amb la recuperació de la mà. «El tercer pas és saber com pot quedar la mà una vegada m'operin», ha esmentat la futbolista, que segueix amb la «il·lusió» de seguir dedicant-se al futbol malgrat el seu estat actual: «La mà està limitada. No puc escriure bé, agafar coses amb la mà, posar la mà a la butxaca i tancar el puny...».

La de Mariajo Pons no és una lluita individual, sinó compartida per totes les futbolistes. Les que ja s'han retirat dels terrenys de joc. Les que encara els trepitgen. I les que els han de trepitjar. Mentre es feia oficial l'aprovació del primer conveni col·lectiu el passat 19 de febrer, en el futbol femení de primer nivell hi segueixen tenint cabuda episodis com el de l'exportera de l'equip 'perico'. «Si es guanya el judici contra l'Espanyol, es generarà un precedent històric en el futbol femení», ha valorat Mariajo, que durant els mesos de calvari que ha passat i que encara té per endavant sempre ha tingut present que la seva també és una lluita compartida. Per les que ja s'han retirat. Per les que encara hi són. I per les que vindran.

 

Etiquetes

Notícies relacionades

Comenta