Més notícies de Primera

LA JORNADA

Mercat de fitxatges

La triple corona d'Alexia posa seny a la gala dels disbarats

Després de proclamar-se jugadora de l'any per la UEFA i Pilota d'Or, la capitana del Barça completa la vitrina individual amb el 'The Best' de la FIFA

FC Barcelona

Del triplet del Barça al d'Alexia Putellas. La capitana del Barça ha estat reconeguda amb el premi 'The Best' i es converteix en la primera futbolista de la història en ostentar la triple corona: a més del premi de la FIFA, ha aixecat el de futbolista de l'any a Europa i la venerada Pilota d'Or.

Acostumada a guiar el seu equip sobre el terreny de joc, la del Mollet del Vallès ha replicat el seu rol en la gala dels disbarats. El seu reconeixement, superant a la seva companya Jenni Hermoso i a Sam Kerr (Chelsea) en les votacions, ha estat un dels escassos símptomes de sensatesa en un acte desprestigiat per la ignorància dels participants.

LES TRES POTES DEL DESCRÈDIT
En el primer lloc de la llista de despropòsits, en l'elecció de l'onze ideal no hi té cabuda cap futbolista del Barça. Ni tan sols Alexia. En canvi, hi ha dues futbolistes del Chelsea (Bright i Eriksson), finalista de la Champions, una de l'Atlético de Madrid (Banini) o d'altres velles glòries com Marta, Carli Lloyd i Alex Morgan, entre d'altres.

El més decebedor, però, és que l'onze l'escullen les pròpies futbolistes. Totes les que ho desitgin estaven convidades a votar de forma telemàtica, amb una eina que inclou una llista orientativa d'uns 250 noms. Més enllà de les dificultats d'accés per consumir futbol femení, el desconeixement de les pròpies professionals és simptomàtic.

El següent disbarat ha arribat a l'hora de discernir el millor entrenador/a. Els nominats eren Lluís Cortés (Barça), artífex d'un triplet històric; Emma Hayes (Chelsea), finalista de la Champions; i Sarina Wiegman, que amb els Països Baixos va assolir els quarts de final dels Jocs de Tòquio (ara és nova seleccionadora d'Anglaterra).

El cas és que en aquesta terna no hi figurava Beverly Priestman, campiona dels Jocs amb Canadà. I que la guanyadora final ha estat Emma Hayes, deixant sense premi a un Lluís Cortés que deuria preguntar-se què més havia pogut fer per marxar amb el reconeixement.

D'altra banda, en aquest cas les votacions les duien a terme entrenadors, capitanes, periodistes especialitzats i aficionats. Si s'observa amb detall els resultats, capitanes i entrenadors han escollit a Hayes i Wiegman per davant de Cortés, sent periodistes i aficionats els únics grups que han posat al capdavant al tècnic de Balaguer.

La tercera pota d'una gala condemnada al descrèdit, encara que en menor mesura, ha estat l'absència de Sandra Paños a l'hora de discernir la millor portera. Christiane Endler (Paris Saint-Germain) ha estat la guanyadora, per davant de Berger (Chelsea) i Stephanie Lynn Marie (pel paper de Canadà als Jocs).

APUNTS COMPLEMENTARIS
Més enllà dels premis principals, també es va fer entrega d'un 'The Best' especial per reconèixer gestes extraordinàries. Aquest va ser el cas de Christine Sinclair, pels seus 188 gols en les 308 convocatòries amb la selecció del Canadà.

Sobre el format, la gala s'ha celebrat de manera telemàtica pel context sanitari. Les diverses eleccions controvertides ha estat un dels pocs elements capaços de combatre el tedi d'una celebració mancada de dinamisme. De dinamisme, en canvi, n'han anat sobrades les xarxes socials, amb les piulades de diverses jugadores mostrant-se d'allò més crítiques amb les votacions.

«Interessant...», ha deixat anar de forma succinta Crnogorčević. La jugadora blaugrana feia referència a l'elecció de l'onze ideal i ha acompanyat el missatge de dues emoticones per denotar incredulitat. «Les millores del món no tenen lloc a l'onze ideal? Vinga va jugadores, ho podem fer millor que això», va criticar Hedvig Lindahl, la portera sueca de l'Atlético de Madrid.

Sigui com sigui, el moment en què el capità del Barça masculí, Sergio Busquets, va entregar el guardó a la seva homòloga al femení va ser gairebé l'únic espai de coherència en una gala greument mancada de credibilitat. Començant per les pròpies futbolistes. Ara, amb l'emissió de la Champions en obert pel Youtube de DAZN i la lliga nord-americana (NWSL) gratuïta per Twitch, s'esgoten les excuses de cara a la gala del 2023.

 

Etiquetes

Notícies relacionades

Comenta