Més especials

El futbol femení creix un 145% en 10 anys

Tot i això, les dones només representen el 6,23% de total de llicències de Catalunya

Futfem.cat | Pedro Salado

El futbol femení té cada cop més potencial. En els últims 10 anys, les llicències a Catalunya han augmentat un 144,71%, una dada que demostra que el futbol femení agrada cada cop més. Si a la temporada 2004/05 hi havia 3.008 llicències, en acabar el 2015 n'eren 7.361. Les xifres parlen per si soles. A finals d'aquesta temporada s'hauran de sumar, a més, el nombre de jugadores que s'hagin incorporat a aquest esport cada cop més atractiu per al sector femení. Veure una noia sobre el terreny de joc estranya cada vegada menys i és que els clubs van incorporant a poc a poc més equips femenins.

Si analitzem les dades des de la temporada 2000/01, observem com el nombre total de jugadores ha crescut de forma gradual fins a arribar a la temporada 2007/08, quan es produeix un salt molt més significatiu. Aquella temporada, es van federar gairebé mil noies més. Aquest salt es produiria tres temporades seguides fins a arribar al 2010 quan, tot i continuar creixent, ho va fer d'una manera més discreta. De fet, la temporada passada hi va haver 152 llicències menys. Una disminució anecdòtica i poc significativa, però curiosa si més no, ja que el registre de llicències només havia baixat una temporada, la 2002/03.

 

INCREMENT DEL FUTBOL BASE
Cal desgranar, però, aquestes dades. Si analitzem per categories, el nombre futbolistes inscrites a la Federació, trobem que en les últimes quatre temporades han sigut els equips de futbol base els que més han incrementat el nombre de jugadores. Cada cop més, les nenes s'interessen pel futbol des de petites i això es reflecteix en les xifres. Els equips de categories prebenjamí, benjamí, aleví, infantil i cadet han tingut un creixement més gran respecte a les juvenils. De fet, les prebenjamines i les infantils gairebé han doblat el nombre de llicències en quatre anys.
Parlem d'una tendència a la normalitat, tot i que encara queda molt per fer. Si comparem aquesta tendència a l'alça amb la dels nois, però, s'observa com encara no estan equiparats. El total de llicències en la categoria masculina la temporada passada era de 110.701. Per tant, això suposa que les dones representen només un 6,23% del total de futbolistes federats a Catalunya l'any passat.

CAP A LA PROFESSIONALITZACIÓ
Tot i que encara queda molt camí per fer, els equips van prenent consciència i les jugadores més implicació i compromís. La qualitat i la tècnica han augmentat moltíssim en els darrers anys i hi ha molta més competència. El talent de les jugadores està aconseguint fer un futbol més vistós i mobilitzar a més públic, com vam veure al Miniestadi en el darrer partit de Lliga davant l'Athletic Club. Una millora progressiva que impulsa cada cop més les dones a continuar lluitant per fer-se un lloc en el món del futbol.

 

Notícies relacionades

Comenta