Més especials

La invisibilitat de la dona als clubs catalans

El Tortosa-Ebre i el Seagull trenquen la baixa representativitat de figures femenines amb juntes formades íntegrament per dones

Futfem.cat | Pedro Salado

Amb el pas dels anys, el futbol ha deixat de ser un feu exclusiu dels homes. Des del terreny de joc, fins a les banquetes, passant per les juntes que conformen els diferents clubs, les dones han anat agafant terreny i reivindicant el seu paper. Però si analitzen les dades, trobem que encara queda molt per fer en aquest sentit. A les tres màximes categories (Primera, Segona i Preferent) només una dona dirigeix una banqueta, Daniela Agüero, entrenadora del Santpedor. Els llocs de màxima representació institucional també mostren una clara discriminació de la dona. Hi ha un total de 35 dones a les juntes dels 26 clubs (al marge del Santa Eugènia, que no ha volgut facilitar aquesta informació) que conformen aquestes tres categories, i només dos clubs, Tortosa-Ebre i Seagull, aposten per una figura femenina a la presidència.

EXEMPLES A SEGUIR
El club tarragoní i el badaloní són dos clars exemples d'aposta ferma. Tant el Tortosa-Ebre com el Seagull, no només tenen una dona al capdavant del club, sinó que tota la seva junta està íntegrament composta per dones -a excepció d'una vocalia del Tortosa-Ebre-. Carla Bové és la presidenta de l'entitat tarragonina des del passat estiu. La també portera del primer equip va agafar les regnes del club amb altres jugadores i entre els 14 membres que hi ha a la junta, només hi trobem un home. La presidència, vicepresidència, secretaria i tresoreria estan en mans de tres dones de la casa. Des d'aquest gener, el Seagull també pot presumir de ser un club dirigit exclusivament per dones. La marxa de Ricardo Carneado va deixar la presidència a Pili Ruiz, fins aleshores coordinadora. Igual que al club tortosí, a l'entitat badalonina també s'han implicat algunes jugadores en actiu i exjugadores.

La representació baixa, i molt, si anem a buscar la tercera posició d'aquest podi. Porqueres, Cerdanyola, Molins i Sant Andreu compten amb dos representants dins de les seves juntes, però encara més significativa és la dada de clubs que no tenen cap figura femenina dins de la direcció. Trobem fins a vuit equips en aquesta situació (PBB La Roca, Europa, Sabadell, Pardinyes, Júpiter, Guineueta, Santpedor, Sant Pere –tot i que n'incorporarà alguna la pròxima temporada- i l'Igualada).
I què passa a Primera Divisió amb els dos màxims representants de futbol femení de Catalunya? Doncs que l'escenari no és gens optimista. Barça i Espanyol compten amb juntes molt poblades, de més d'una vintena de membres, però només trobem tres noms femenins en aquests organigrames. Susana Monje (responsable de l'Àrea Econòmica) i María Teixidor (Vicesecretària) són les úniques representants dones a la junta del Barça, formada per 21 membres. En el cas de l'Espanyol, només trobem Olga Moscatel (cap del Gabinet Institucional) al consell d'administració de l'entitat blanc-i-blava.

Aquesta manca de representació també és present en el si de la Federació Catalana de Futbol (FCF). Paquita Linares (delegada del Baix Llobregat) i Isabel Tarragó (directora adjunta) són les úniques dones que figuren als llocs més alts de representació federativa. Se'ls hi han d'afegir dos noms més en l'àmbit de futbol sala, els de Carolina Codina (responsable Comissió Futbol Sala Femení) i Clàudia Pons (Àrea Femenina del Comitè Tècnic d'Entrenadors).

BANQUETES AMB ACCENT FEMENÍ
Però què passa amb les banquetes? Només un club aposta per una dona per dirigir el seu primer equip: El Santpedor de Daniela Agüero. L'entrenadora argentina és l'única dels 30 equips que conformen les tres màximes categories que té aquest privilegi. Tot i que gairebé tots els clubs tenen jugadores en actiu o exjugadores dirigint els equips de base, o fins i tot com a coordinadores de la branca de futbol femení, com poden ser el Cerdanyola, l'Europa o el Molins de Rei entre d'altres, pocs aposten per asseure una dona a les banquetes del primer equipo o del filial. De fet, deixant de banda Agüero, només són quatre els clubs que aposten per una dona com a segona entrenadora o ajudant. Lorena Hernández acompanya Álvaro Rodríguez a la banqueta de la Guineueta, Marina Domenech és la capitana i ajudant de Carlos Sánchez a l'Atlètic Camp Clar, Yolanda dóna suport a Javi Bascuñana al Fontsanta-Fatjó, i Sari Martos i Marta Ginjaume seuen al costat de Marc Cuadros a la banqueta del Porqueres.
El guió es repeteix també quan parlem dels filials dels 27 conjunts que hi ha a les categories més altes de Catalunya. Només l'AEM confia en una dona per a la seva banqueta del segon equip, Cristina Zamora. Cerdanyola i Fontsanta-Fatjó també compten amb dues dones per ocupar el càrrec de segona entrenadora del filial.

En plana més general, quan parlem de banquetes amb accent femení, el primer nom que ens ve al cap és el de Natalia Arroyo. La seleccionadora absoluta femenina dirigeix també el combinat sub-16 català des de fa molts anys. La seva feina per la promoció del futbol femení també és present a la seva faceta professional i, com a periodista, col·labora habitualment amb diferents mitjans com a analista o comentarista de partits de Primera Divisió femenina.
Si mirem una mica més lluny, l'escenari tampoc millora gaire. Actualment, només trobem Toña Is, la seleccionadora sub-17 espanyola en una de les principals banquetes del país. En aquest sentit, s'ha de destacar un nom propi, el de Laura Torvisco. La que fora entrenadora del Rayo Vallecano va ser, fins aquest estiu, l'única entrenadora dona de tota la Primera Divisió femenina.

Queda, doncs, força contrastat que la representació femenina és força reduïda tant a les juntes com a les diferents banquetes catalanes. En el futur, els 27 clubs catalans que conformen Primera, Segona i Preferent hauran d'obrir nous escenaris per deixar entrar les dones als òrgans de màxima responsabilitat i fer de la integració de la dona al futbol, una realitat.

 

Notícies relacionades

Comenta