Més especials

La sub-18, des de dins

Quina és la rutina que tenen les jugadores mentre estan concentrades amb la selecció? Vivim des de dins la fase final del Campionat d'Espanya de la selecció catalana

Pedro Salado (Futfem.cat)

Text: Mònica Lujan. Correcció: Helena Vílchez

Moltes activitats tenen cabuda a les concentracions de la selecció catalana sub-18, que el cap de setmana passat va disputar la fase final del Campionat d'Espanya a Alcobendas. El combinat dirigit per Lluís Cortés ha passat un total de quatre dies en aquesta població madrilenya per disputar els dos partits de la fase: semifinal i final. Les jugadores es van concentrar dimecres a la tarda per fer un primer entrenament a Lleida. Dijous al matí van fer-ne un altre a la mateixa localitat i tot seguit van desplaçar-se fins a Madrid, on es quedarien fins diumenge després de la final. Quatre dies certament especials en tractar-se d'una fase final, però amb la mateixa idea que en les anteriors concentracions. Amb la ment centrada a la competició, jugadores i cos tècnic gaudeixen de diferents activitats durant aquests dies.

 


Foto: Pedro Salado (Futfem.cat)

Jugar al joc d''el mocador' i una sessió improvisada de castellers, entre d'altres, són algunes de les activitats que van fer les jugadores el passat dissabte al matí, el dia de descans previ a la gran final. L'ordre del dia, però, sempre ve determinat pels partits. A més, el dia de competició, una vegada s'ha acabat el matx, no se'n torna a parlar més, sigui quin sigui el resultat. «Quan acabem de jugar, no parlem més del partit aquell dia. Les noies han de descansar físicament, però també mentalment. Les deixem desconnectar i si s'ha de parlar alguna cosa, es fa l'endemà», declara Lluís Cortés. Les activitats disteses o les passejades en grup, on es treballa però d'una altra manera, sempre tenen lloc en les concentracions organitzades pel seleccionador, qui en destaca la seva importància: «Els dies de descans intentem posar activitats lúdiques, que bàsicament serveixen per recuperar i fer cohesió de grup».


Foto: Pedro Salado (Futfem.cat)

El que tampoc falta mai en una concentració és la tradicional xerrada tècnica on entrenadors i jugadores comenten el següent partit amb calma i es donen les instruccions necessàries. Acostuma a tenir lloc el dia abans del partit, abans de sopar, perquè les noies no sentin excessiva pressió i al contrari, arribin a competir amb confiança. «La xerrada per preparar el partit sempre la fem el dia abans. Però hi ha casos especials, com ho és el cas de la final, que en vam fer dues: una el dia abans i una el dia del partit a l'hotel», explica Cortés, qui afegeix: «Som conscients que un partit d'aquestes característiques dóna molta pressió a l'equip i intentem regular-ho fent dues xerrades, totes dues a l'hotel. D'aquesta manera tenen més temps de digerir la informació i una vegada al camp, donem quatre instruccions tàctiques i a competir».

 


Foto: Pedro Salado (Futfem.cat)

Per la seva banda, les jugadores també viuen de manera molt especial les concentracions amb la selecció, on tenen temps per tot: entrenar, competir, compartir temps lliure amb les companyes d'equip i també estudiar, tal com ha explicat la davantera del Levante Las Planas Laura Fernández: «El que fem els dies que estem amb la selecció depèn dels partits, si hem jugat el dia abans, fem coses molt més relaxades. També ens deixen estones lliures per fer deures, sobretot ara que s'acosta final del curs i necessitem posar-nos al dia». Combinar els estudis i el futbol és una realitat per a aquest grup de noies que, la majoria d'elles es troben actualment cursant primer o segon de Batxillerat i en alguns casos també cicles formatius. «Segon de Batxillerat és un curs molt complicat - explica Fernández-, i quan faltes diversos dies costa no perdre's. Quan faltes un dia sembla que hagis faltat una setmana». També ha destacat la importància de mantenir-se activa en els estudis la portera blaugrana Gemma Font: «En el meu cas, jo estic estudiant un cicle formatiu i tant els companys com els professors m'ajuden molt quan falto a classe per estar concentrada amb la selecció». A més, les dues jugadores han valorat la facilitat que obtenen per part tant de les respectives escoles com de la Federació, per poder combinar les dues coses: «Sempre que venim amb la selecció, ens fan un justificant i després l'entreguem a l'escola», comenta Font.

 


Foto: Pedro Salado (Futfem.cat)

Un dels pilars de les concentracions de les seleccions són les activitats que serveixen per fer cohesió de grup i que les noies es coneguin entre si. Cada dia, a diferent hora segons la planificació, es realitzen diferents activitats per promoure la bona relació entre el grup, tant dins com fora del camp. Un fet que Lluís Cortés considera «essencial», ja que a la selecció hi arriben noies de diferents equips i per tant, sempre hi ha cares noves: «Aquesta és una de les dificultats principals que tenim els seleccionadors. Futbolísticament és fantàstic perquè podem escollir a les millors, però també tenim el repte d'integrar-les i de fer-ne un equip». «S'ha de fer que totes vagin en una mateixa direcció i sobretot, que totes se sentin còmodes dins el grup. I si hi ha alguna qüestió a tractar o alguna noia que per alguna raó no es troba còmode, treballem amb les capitanes. Per això creiem que és essencial tenir bones capitanes, perquè hi ha aspectes en els quals els entrenadors no podem entrar i som molt conscients que pot ser més útil a vegades el que et diu una companya d'equip que el que et diu un entrenador», explica Cortés.

 


Foto: Pedro Salado (Futfem.cat)

També ha parlat sobre aquest aspecte Laura Fernández, que va debutar a la selecció catalana en la primera fase del Campionat d'Espanya, disputada a Castelldefels: «Jo entenc molt a les noies que arriben noves. Jo vaig entrar a última hora per una baixa i totes les noies em van integrar de seguida. Per això intento ajudar a tothom qui ve, fer-los fàcil». Precisament per aquest aspecte és important fer activitats en grup, com ha explicat Gemma Font: «Per això ens fan fer jocs i ens deixen temps lliure, perquè així ens coneixem millor i fem que ningú de l'equip es quedi sola». Qui ho ha pogut comprovar de primera mà ha estat Anna Bové. La jugadora del Manu Lanzarote s'ha estrenat en una convocatòria per la selecció catalana en aquesta darrera fase, una experiència que ha destacat com a molt positiva: «Jo no havia estat en cap de les fases prèvies, però ara he vist que hi ha molt bon grup. És un grup que està molt unit i on totes lluitem pel mateix objectiu».

Precisament per integrar el grup de noies, i fer-ne un equip dins i fora del camp, es fan un seguit d'activitats lúdiques extrafutbolístiques. Tot i que són molt variades, sempre tenen una mateixa finalitat: «Que les noies prenguin decisions en equip i s'ho passin bé», tal com ha explicat Cortés: «Busquem jocs que no impliquin activitat física, jocs cognitius, amb paraules, de preguntes relacionades al món del futbol femení, amb membres del staff tècnic... Amb l'objectiu que passin juntes una estona diferent i divertida, i facin activitat que no sigui física».

 

«Consideren que és la nostra responsabilitat invertir el temps lliure en posar-nos al dia amb els estudis»

Laura Fernández, jugadora de la selecció catalana sub-18

I per últim, les noies també gaudeixen de temps lliures, que cadascuna dedica a allò que vol. Hi ha temps per descansar, mirar pel·lícules, estudiar o jugar a jocs amb l'equip, tal com ha explicat Fernández: «Consideren que és la nostra responsabilitat invertir el temps lliure en posar-nos al dia amb els estudis. Si no, intentem estar totes juntes i fer equip, acostumem a reunir-nos en algun espai habilitat de l'hotel i parlar o jugar a cartes». Tot i no tenir un temps destinat específicament a estudiar, sí que el cos tècnic aconsella a les noies aprofitar les estones lliures, com ha explicat Font: «Ens posen facilitats perquè fem feina de l'institut, intenten que tinguem un lloc on fer-ho i quan ens diuen que tenim estona lliure, ens suggereixen que l'aprofitem». Per la seva banda, el seleccionador Lluís Cortés també ha explicat la llibertat que tenen les noies a l'hora de decidir en què inverteixen el seu temps lliure: «Quan coincideix una concentració amb èpoques complicades a nivell acadèmic, com ara va ser-ho la primera fase del Campionat d'Espanya, les noies estan més pendents dels estudis». «Poden gestionar el temps lliure com vulguin. Normalment, després de dinar sí que les obliguem a descansar una estona, però la resta de temps el poden fer servir per estudiar i fins i tot els habituem un espai adequat perquè treballin juntes», explica el seleccionador.

Tot i gaudir d'estones lliures i de fer activitats lúdiques, en les concentracions hi ha certes pautes de disciplina que les jugadores han de complir per poder seguir venint amb la selecció. Una d'elles, el nombre de jugadores que hi pot haver a cada habitació a la vegada, com ha aclarit el seleccionador: «Les habitacions han de ser espai de descans, i a cada hotel tenen llocs habilitats on poder estar juntes. Totes tenen molt interioritzada la dinàmica d'anar a descansar a l'habitació i després sortir-ne per estar totes juntes». Tot i així, el tècnic afirma que les jugadores respecten molt les normes de convivència: «Tenim molta sort que les noies saben què s'estan jugant quan venen a la selecció, i que l'incompliment de qualsevol indicació pot implicar no tornar. Són molt responsables i són conscients que complint les normes en primer lloc tindran millor rendiment i que en cas de no fer-ho, pot implicar no tornar-les a convocar, que no seria el primer cas. Complir les pautes de convivència és bàsic a qualsevol lloc». Una norma innegociable, per exemple, és l'hora d'anar a dormir: «Nosaltres posem una hora màxima d'anar a l'habitació, que el dia abans de partit és a les 23.30 hores. No cal que ho controlem perquè ho respecten molt i, a més, les capitanes també ens ajuden en aquesta tasca si s'ha de cridar l'atenció a algú».

 


Foto: Pedro Salado (Futfem.cat)

Una concentració amb la selecció dóna per molt, i les noies són perfectament conscients del que costa arribar-hi i que són privilegiades de poder-ho gaudir, tal com ha explicat Laura Fernández: «L'experiència que tenim quan venim amb la selecció és molt bona. Fan tot el possible per cuidar-nos i ens busquen activitats que ens motiven. Fan tot el possible perquè tinguem el millor rendiment i busquen el màxim benefici per nosaltres, ens sentim molt còmodes aquí».

Preparar jugadores per competir i obtenir un bon resultat esportiu, però també preparar persones per afrontar pressió, per gestionar èxits i fracassos esportius i per conviure dins un equip. Això és el que fan jugadores i staff tècnic de la selecció en les concentracions.

Etiquetes

Notícies relacionades

Comenta