Més especials

Àrbitra i futbolista, dues professions ara compaginables

La limitació dels 19 anys per compatibilitzar les dues llicències se suprimeix de forma temporal

Miguel López Mallach (Futfem.cat)

Primer va ser als 25 anys. Més tard als 22 i per finalitzar als 19. El Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) ha anat reduint, als últims anys, l'edat a partir de la qual permet compaginar l'arbitratge amb la pràctica del futbol. Fins ara, el límit per tenir les dues llicències estava situat als 19 anys, però l'ens ha decidit suprimir, de forma temporal, aquesta mesura. D'aquesta manera, una vegada finalitzada l'etapa juvenil, les joves esportistes ja no hauran de fer aquesta difícil tria entre jugar o arbitrar.

Dins del marc del projecte #Orgullosa engegat per la Federació Catalana de Futbol (FCF) el passat mes de juny, les dues llicències seran compatibles, com a mínim, durant aquesta temporada. Així doncs, la limitació als 19 anys que existia fins aleshores d'acord amb l'article 30.4 del Reglament del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) queda sense efecte.

Per posar algun exemple, Georgina Casals, actual jugadora del Cerdanyola, va deixar el xiulet la temporada 2015/16, una vegada aconseguit l'ascens a Segona Catalana, per continuar el seu camí al futbol. En el cas contrari, Carla Borràs va preferir el xiulet i va deixar de jugar a Segona Divisió amb el Sant Andreu per poder arbitrar. Per altra banda, Andrea Salvador i Sandra Márquez són àrbitres i al mateix temps jugadores del Sant Gabriel B i el Fontsanta-Fatjó, respectivament. Elles, tot i que per edat encara poden compaginar les dues activitats, no hauran de patir per una possible decisió si aquesta mesura es manté en el temps.

 

«Hi haurà més àrbitres, ja que no les obligues a escollir»

Andrea Salvador, jugadora i àrbitra

Andrea Salvador, àrbitra de Quarta Catalana, té 18 anys però des dels 14 que compagina les dues activitats. Anar a veure el seu pare, que arbitrava, va fer que tingués ganes de provar-ho i voler dedicar-s'hi. Per ella ha estat una bona notícia la supressió d'aquesta limitació de la Federació, ja que podrà seguint gaudint tant del futbol com de l'arbitratge: «És una mesura molt positiva que ha estat molt ben acollida per totes les companyes perquè moltes de les àrbitres havien estat jugadores abans», reconeix Salvador. També pensa que aquesta decisió suposarà una ajuda per fomentar l'arbitratge femení: «Hi haurà més àrbitres, ja que no les obligues a escollir», assegura Andrea que no amaga que si li hagués tocat escollir entre futbol o arbitratge hauria tingut molts dubtes: «No ho anava a decidir fins que arribés el moment» manté.

Tot i que aquesta iniciativa és un gran avantatge per a les noies, el CTA sovint es veu ressentit. Les noies que compaginen el futbol amb l'arbitratge no poden xiular tot el cap de setmana i canvis d'horari de partit a últim moment obliguen a reestructurar els diferents partits i a no tenir la disponibilitat total. Per altra banda, el Comitè s'assegura que les àrbitres que juguen a equips federats no xiulin partits de la seva categoria, ni Lliga, per no veure adulterada la competició. Un fet que afegeix dificultats a la planificació de les jornades.

Malgrat els desavantatges, la FCF ha decidit apostar per aquesta mesura pels beneficis que aportarà. Amb aquest tipus d'iniciatives s'espera afavorir l'augment de l'arbitratge femení a Catalunya i que cada vegada siguin més les noies que vulguin ser àrbitres. La limitació d'edat era una trava que impedia força jugadores fer el pas a l'arbitratge, ja que havien de deixar de jugar.

 

La FCF decidirà si manté la iniciativa depenent dels resultats d'aquesta temporada

Xavier Moreno, president del Comitè Tècnic d'Àrbitres considera que en un moment de promoció del futbol femení s'ha d'ajudar a les noies àrbitres i donar més temps per a poder decidir: «Hem valorat el fet que generalment les noies comencen més tard a xiular per donar-los una mica més de marge», ha reconegut Moreno qui espera augmentar el nombre de noies que s'incorporen a xiular.

Es tracta però, d'una situació temporal que dependrà de com funcioni la seva aplicació: «No podem parlar d'un termini en concret», assegura Xavi Moreno, ja que tot depèn del funcionament i dels resultats que s'obtingui: «Un cop analitzats els resultats decidirem definitivament», afegeix.

Des del Comitè d'Àrbitres, cada any s'organitzen xerrades a diversos clubs catalans per tal de buscar jugadores que vulguin ser àrbitres. Actualment, els divendres a la tarda a partir de les 17.30 hores es realitza el curs de preparació per a noves àrbitres que volen xiular. L'objectiu és que cada vegada més noies s'iniciïn en el món del futbol, sigui com a futbolistes o com a àrbitres, eliminant les desigualtats amb els homes.

 

Etiquetes

Notícies relacionades

Comenta