Més especials

El masclisme, molt present al futbol femení

Són moltes les veus que es van alçant per denunciar situacions d'assetjament o discriminació

FIFA

Quan es parla de dones i futbol, directament ve al cap un altre concepte: masclisme. Mentre el futbol femení s'obre pas de mica en mica cap a la professionalització de l'esport, amb nous patrocinadors, més ingressos i clubs i jugadores amb més disciplina, l'assetjament continua sent una barrera més a superar. Són moltes les situacions d'assetjament o discriminació que han viscut les dones, també al món del futbol femení. Darrerament, algunes denúncies han tornat a posar sobre la taula un tema que sovint sembla 'tabú'.

Les últimes denúncies que s'han fet públiques han estat les de Gunila Axén i Hope Solo. L'exjugadora sueca va assegurar que havia estat víctima d'assetjament sexual per part de «tres futbolistes molt coneguts» a Suècia. En concret, Axén va denunciar que els jugadors en qüestió li havien enviat fotografies dels seus penis. Una situació de la qual tant el president, com la junta directiva van ser informats, però davant la qual no van prendre cap mesura.

En el cas de la portera nord-americana, va explicar recentment que l'expresident de la FIFA, Joseph Blatter, li havia grapejat el cul durant el lliurament de la Pilota d'Or el 2013, on havia de presentar la millor jugadora de l'any per a la FIFA, la seva companya a la selecció dels Estats Units, Abby Wambach. Hope Solo reconeix que no va dir res en aquell moment perquè va quedar «totalment en xoc», com explica a la publicació portuguesa Tribuna Expresso. «Normalment parlo directament amb qui m'ha fet alguna cosa així. En aquest cas, però, havia de pujar a l'escenari, estava nerviosa per la presentació... Era la Pilota d'Or i jo ho presentava. Després ja no el vaig tornar a veure i no vaig poder dir-li: 'No em tornis a tocar!' Així és com afronto jo les coses, directament».

 


Foto: FIFA

L'expresident de la FIFA no només va negar els fets, sinó que va qualificar-les de «ridícules» a través del seu portaveu. El cert, però, és que en aquella mateixa gal·la, Blatter ja havia demostrat el seu profund desinterès pel futbol femení quan va saludar en una sala VIP molt efusivament una de les millors futbolistes de la història, Marta. El problema, però, és que es va equivocar de persona i a qui va saludar realment va ser a Sarah Huffman, jugadora de la selecció dels Estats Units, que es trobava amb la seva companya Abby Wambach. «Blatter es va acostar a la nostra zona i va anar directe cap a Sarah pensant-se que era Marta. Li va dir: 'Marta! Ets la millor!' No tenia ni idea de qui era Marta i havia guanyat el premi cinc vegades!», va explicar a Sports Ilustrated. «Per mi això és una mostra que realment no els importa el futbol femení», afirmava Wambach.

No era la primera vegada que Blatter es convertia en protagonista per les seves actituds masclistes. Un any abans, a la gala de la Pilota d'Or del 2012, Alex Morgan, estrella de la selecció nord-americana, també va viure una altra escena massa habitual a la FIFA: «He experimentat el masclisme moltes vegades i estic segura que ho faré moltes més. Sento que estic lluitant per totes les atletes femenines. A la gala de millor jugador de l'any de la FIFA, el president de la FIFA, Joseph Blatter no sabia qui era i vaig ser honrada com a una de les tres millors futbolistes del món. És força impactant», va assegurar en una entrevista al diari Time.

El menyspreu per les condicions esportives de les jugadores de futbol femení es remunta molt més enrere en el temps i l'any 1998, en un acte de l'estament dirigit per Blatter, el suís es va dirigir a una de les convidades, la futbolista Julie Foudy, campiona del Món amb els Estats Units. Ella no va entendre el que deia perquè no parlava francès, però dues dones que treballaven per la FIFA li van explicar: «Quan vaig sortir de la sala vaig veure dues dones que semblaven emprenyades i els hi vaig preguntar per què estaven emprenyes. Elles van contestar que no els hi agradava el que (Blatter) havia dit sobre mi. Em van explicar que havia dit que m'havien portat allà perquè era guapa, no pel meu futbol».

 

El percentatge de dones que diuen haver patit assetjament sexual s’ha doblat als últims dos anys

Aquests són només uns exemples, però són moltes les mostres de rebuig que encara es generen al voltant del futbol femení. En ple segle XXI, amb el protagonisme de les xarxes socials, Twitter va ser protagonista de molts comentaris masclistes quan EA Sports va anunciar la inclusió de les dones al popular videojoc sobre futbol FIFA 16.

El percentatge de dones que diuen haver patit assetjament sexual ha pujat més del doble del 7% que ho denunciava dos anys enrere. Així ho diu un estudi realitzant a més de mig miler de dones: jugadores, entrenadores, àrbitres, doctores, advocades, agents... de clubs de les quatre divisions professionals d'Anglaterra. En concret, és un 15% de les dones les que diuen que han estat víctimes d'assetjament sexual. El 46% de les dones asseguren haver patit masclisme al seu lloc de feina i el percentatge s'eleva fins al 61% en el cas de les dones que han estat testimoni d'una actitud masclista. En aquest context, el 19% d'elles assegura haver estat expulsada d'algunes àrees del camp, inclòs el túnel de vestidors, per ser dones.

Com a dada esperançadora, més de la meitat (60%) creu que les oportunitats per a les dones estan millorant al món del futbol, però encara un 70% assegura haver de demostrar molt més que un home per ocupar els seus càrrecs i gairebé totes (90%) pensen que es podria fer més per millorar les seves expectatives de futur.

Són totes dades extretes de l'informe Women in Football survey 2016, elaborat per la universitat de Liverpool i que estudia la presència de la dona al futbol a Anglaterra. Un document molt revelador que demostra una realitat que també es viu dia a dia a Catalunya, tot i no tenir estudis d'aquest tipus per poder conèixer molt més la dimensió del problema. Els exemples d'alguns casos d'assetjament i d'actituds masclistes també són, en la seva majoria, de protagonistes nord-americanes i de casos amb la FIFA com a escenari. A Catalunya i a Espanya no existeixen? O és que les jugadores encara no s'atreveixen a sortir públicament a denunciar-les per la falta de suport social i mediàtic que creuen que rebran? De moment, sembla que les futbolistes dels Estats Units estan sent les primeres a denunciar amb més intensitat casos com aquests, obrint la porta a què la resta de l'univers del futbol femení segueixi la seva estela.

Coincidint amb el Dia Internacional contra la Violència de Gènere, que es commemora aquest dissabte, Futfem.cat s'adhereix al seu manifest de condemna de tot tipus d'agressió o assetjament sexual. (900 900 120, telèfon d'atenció a la víctima de la violència masclista. Telèfon gratuït i confidencial).

 

Etiquetes

Notícies relacionades

Comenta