Més especials

El maldecap dels fitxatges estrangers

Amb la Lliga iniciada, encara hi ha futbolistes de fora que no poden jugar per problemes a l'hora de tramitar les fitxes

CE Europa

Per desgràcia, la gran majoria d'incorporacions de jugadores vingudes de l'estranger vénen acompanyades de problemes burocràtics. Aquesta vegada han estat l'Europa i l'Espanyol B a qui els ha tocat rebre, però cada estiu el guió es repeteix i els clubs han de lluitar contrarellotge per resoldre els tràmits amb les federacions i poder alinear els seus flamants fitxatges.

L'Europa va incorporar aquest estiu la portera japonesa Mei Hayashizaki. No obstant això, la jugadora encara no ha pogut debutar amb la samarreta del conjunt escapulat per problemes burocràtics. La jugadora disposa del NIE (Numero d'Identificació d'Estrangers) provisional i, fins que no tingui el definitiu, no podrà tramitar la fitxa que li permetrà jugar. Tot aquest procés està previst que acabi a «principis d'octubre», segons explica Toni Camacho, tècnic de l'equip gracienc.

 

«Els problemes burocràtics no faciliten la labor per incorporar futbolistes estrangeres»

Toni Camacho, entrenador de l'Europa

Hayashizaki té 23 anys i prové del Parceiro Nagano de la Primera Divisió japonesa i ha estat internacional sub-19 i sub-23 amb el seu país. El club gracienc la va descobrir gràcies a una exjugadora i va decidir incorporar-la a la disciplina del conjunt del Nou Sardenya. Quan la nipona es va assabentar de les dificultats per debutar va «disgustar-se, ja que és una persona molt animada», apunta Camacho. Tot i això, el tècnic escapulat assegura que la portera «té molt bona actitud i entrena molt bé, com si hagués de jugar al cap de setmana».

L'entrenador admet que els problemes burocràtics són un fre per fitxar jugadores estrangeres: «No facilita la labor, encara que en aquest cas semblava que ho teníem tot controlat, però no ha estat així». Les qualitats de la japonesa són «la seguretat i la confiança que demostra sota pals», a més «té molt bona sortida de pilota i molt segura amb el joc aeri», afirma Camacho. Pel que fa a la seva integració al quadre barceloní, ha estat «molt bona, ha demostrat una actitud espectacular, entén pràcticament tot del castellà, però encara li costa parlar-lo» relata l'entrenador escapulat.

 

«Thompson, a més, és menor d'edat i els seus pares no resideixen aquí, per tant necessitava un tutor»

Álex Moreno, entrenador de l'Espanyol B

Per altra banda, a l'Espanyol B també ha tingut problemes a l'hora de poder incorporar jugadores estrangeres, és el cas de Kenni Thompson i Claire Winter. Thompson va tornar a Catalunya després de dos anys jugant al Chelsea per incorporar-se al conjunt blanc-i-blau que feia temps que s'havia fixat en ella, en la seva trajectòria en equips com Barça, Cornellà i Sant Gabriel. «La jugadora volia tornar i ens va contactar perquè feia temps que la seguíem. Com que ja havia jugat en equips catalans vam pensar que no seria cap problema fitxar-la», explica Álex Moreno, tècnic del filial 'perico'. Les dificultats amb les quals s'han topat, a banda del trànsfer, tenen a veure amb el fet que Thompson és menor d'edat i els seus pares no resideixen aquí, per tant necessitava un tutor -que ja té- i a més, havia de facilitar les dades del seu centre acadèmic juntament amb el pla d'estudis que segueix. «Aquesta informació encara no ens ha arribat perquè normalment els centres educatius no tenen el pla d'estudis tan exhaustiu com demana la Federació Catalana i llavors l'han de redactar, tot i això, creiem que ens arribarà d'aquí poc», assegura Moreno.

L'altre cas és el de la jugadora americana Claire Winter, procedent de la lliga universitària americana. «Es va oferir a jugar amb nosaltres i després de fer proves amb altres clubs com el Valencia, es va acabar quedant a Barcelona perquè li agradava la ciutat, el club i la manera d'entrenar», explica l'entrenador. Els problemes que ha suposat la incorporació de la californiana fan referència a l'obtenció del NIE, «després d'un mes i mig d'espera, ja ha aconseguit el NIE, i ara estem a l'espera de la resposta de la Federació», declara Moreno.

 

«Tenim una mica de pressa perquè el dia 21 tanca el mercat de fitxatges pels equips de Segona i llavors no les podríem fer jugar fins al gener»

Álex Moreno, entrenador de l'Espanyol B

Totes dues jugadores s'han adaptat «molt bé» a la disciplina blanc-i-blava. «Kenni és més introvertida, perquè no domina tan bé el castellà però afortunadament, s'ha retrobat amb companyes amb les quals havia coincidit en la seva etapa al conjunt adrianenc. En canvi Claire, ha pogut fer-se amiga de Kaeli, també americana, i cada vegada va progressant més amb el castellà, ja que n'estudia sis hores diàries», afirma l'entrenador espanyolista. Pel que fa al nivell anímic, l'entrenador valora la seva actitud: «Estan bé però una mica decaigudes, no obstant això, entrenen molt bé i demostren moltes ganes». A l'hora de valorar si els problemes burocràtics suposen un fre per fitxar estrangeres, Moreno explica que «és complicat pel filial, al contrari del primer equip, que en el moment de fer un contracte professional poden obtenir els papers, en canvi en el B com que no són professionals, es troben amb més dificultats».

L'entrenador blanc-i-blau admet tenir impaciència per poder sumar les jugadores a la convocatòria: «Tenim una mica de pressa perquè el dia 21 tanca el mercat de fitxatges pels equips de Segona i llavors no les podríem fer jugar fins al gener». No és el cas de l'escapulada Mei, que només està a l'espera de tenir el NIE definitiu per poder tramitar la fitxa. La japonesa té el trànsfer tramitat des de l'agost, pel que no patirà les restriccions de la federació per poder jugar un cop aconseguit el NIE.

 

Notícies relacionades

Comenta