Més especials

Una acadèmia amb denominació d'origen noruec

El Mallorca Toppfotball, nou inquilí balear al grup català de Segona, és un club formador i amb un bon grapat de jugadores escandinaves

Xavier Garcia (Futfem.cat)

«Som un club molt peculiar», defineix amb una rialla Joana Cifre, secretaria del Mallorca Toppfotball, equip nouvingut a Segona Divisió després de proclamar-se campió de la Preferent balear. I la veritat és que no li falta raó. És un projecte futbolístic atípic, però molt ben treballat. I per entendre l'actual formació i gestió d'aquesta entitat noruego-mallorquina, ens hem de capficar en la màquina del temps i viatjar fins a finals de la dècada dels 80, quan va començar a arrelar i desembarcar el futbol noruec a l'illa de Mallorca, concretament a la ciutat d'Alcúdia.

Les lligues locals a Escandinàvia es desenvolupen per un camí completament oposat a la majoria de competicions domèstiques europees. A Futfem.cat ja vam presentar la història de set jugadores catalanes que van emprendre l'aventura del futbol a Suècia mentre no hi havia competició a Catalunya, i així no perdre el ritme de competició durant els mesos que no hi havia futbol. Aquesta aventura cap al nord d'Europa no és una excepció o quelcom extraordinari, ja que, des de fa tres anys, a la ciutat d'Alcúdia, van emprendre una idea semblant, però amb certs matisos i les seves peculiaritats. El Mallorca Toppfotball, n'és el protagonista d'aquesta història.

«El club va néixer fa tres anys, però en el rerefons n'hi ha una acadèmia, amb jugadores noruegues en competició. Fa 25 anys que organitzen aquestes estades durant el període que allà no hi ha Lliga. Hi havia temporades on teníem 10-15 jugadores i després marxaven», descriu Cifre. Amb les tecnificacions al Municipal d'Alcúdia no n'hi va haver prou i es va fer un pas endavant amb la fundació d'un club i la seva inscripció en competició balear. Tot i que aquesta serà la tercera temporada de l'entitat, el creixement de les jugadores i la millora de les tecnificacions s'ha traduït en un ascens històric a Segona Divisió. Tot un èxit per un club purament formador.

 

Únicament poden formar part de l'equip noies entre 16 i 23 anys

«Se'ns va ocórrer la idea que podien competir aquí durant aquest temps i així va començar tot. Totes les jugadores feien aquí una pretemporada de sis mesos i entrenaven, però sense jugar partits oficials. Les jugadores de l'acadèmia no són de cap club concret, vénen de forma individual i a Noruega cadascuna té el seu equip. Tenim un acord amb l'Ajuntament d'Alcúdia perquè als matins no hi ha entrenaments. Ningú l'ocupava. No hi ha cap problema i tenim la instal·lació llogada», exposa Cifre, una de les figures de l'illa que forma part del club.

Ja que es tracta d'un club formador, regeix una normativa interna on únicament poden formar part de l'equip noies entre 16 i 23 anys. «Ara mateix tenim més jugadores mallorquines que noruegues. La territorial mallorquina no té el mateix calendari que Segona. Aquesta temporada hem començat al setembre i allà encara no han acabat. El futbol femení ha pujat molt i estem buscant jugadores sota les pedres (riu) per completar el primer equip i el filial (de nova creació)». Des del 21 de setembre, però, ja no poden inscriure noves jugadores, així que les que tenen previst arribar a finals d'octubre, hauran d'esperar al gener per competir. «Vindran a l'acadèmia però no podran competir fins al nou període per inscriure jugadores», explica.

 

Les jugadores conviuen totes juntes en un aparthotel i s'autogestionen la vida lluny de casa

La plantilla actual del primer equip està format per futbolistes de l'illa en un 60%, i el 40% restant és d'origen noruec. Aquest percentatge menor augmentarà a partir del mes de gener. L'staff tècnic també és noruec, liderat per Leif Tsolis, exentrenador del Vålerenga, de la Primera Divisió de Noruega. «El tècnic parla espanyol perquè porta molt temps aquí. Anys enrere parlava angles però ja s'ha adaptat». En quin idioma parlen les jugadores? «Estem practicant futbol, és millor que no xerrin tant i se centrin en els entrenaments», manifesta entre rialles Cifre.

 

La quota d'aquesta temporada per una estada de sis mesos s'aproxima als 7.200€

Les jugadores conviuen totes juntes en un aparthotel i s'autogestionen la vida lluny de casa. «Estem parlant de jugadores joves amb un gran nivell i que tenen l'aspiració de ser professionals. S'han d'adaptar a aquesta vida, ja que és el dia a dia que es trobarien en un club de primer nivell». La quota d'aquesta temporada per una estada de sis mesos s'aproxima als 7.200 €. L'acadèmia també ofereix d'altres combinacions.

EL GRAN ATRACTIU DE LA REGIÓ
Amb una població de 20.000 habitants, Alcúdia és la setena ciutat amb major densitat de població de l'illa de Mallorca, regió que envolta tota l'activitat i dia a dia de les jugadores del club. «A Alcúdia no hi ha gaire competència. Collerense, Son Sardina i Atlètic Balears –club masculí de Segona B que ha apostat per una secció femenina des d'aquesta temporada- són de Palma i aquí no hi ha ningú que faci només futbol femení». La distància de 50 km entre Alcúdia i Palma és una barrera que beneficia el club i fomenta el futbol entre les jugadores dels voltants. «Ha estat una descoberta i decisió ideal perquè tothom està molt agraït. Aquest darrer any s'ha valorat molt més el futbol femení, amb moltes més jugadores. Fa 4-5 anys hi havia gent que no hagués fet res i ara es planteja un futur. Ara no és tan utòpic ser jugadora com fa uns anys», reflexiona la secretaria del club.

El hàndicap principal que tenen aquesta temporada són els desplaçaments en avió i la inscripció de jugadores estrangeres. Així ho explica Joana Cifré: «Noruega no és de la comunitat europea i fins ara no hem tingut problemes de documentació, podíem jugar sense passaport. Ara, amb els viatges a Catalunya o l'Aragó, la majoria de jugadores necessiten el NIE -el DNI per estrangeres– per poder efectuar els desplaçaments fora de l'illa».

A SEGONA «PER APRENDRE»
L'objectiu que es planteja l'entitat, més enllà del vessant competitiu que exigeix la categoria, és la formació i aprenentatge. «El primer partit davant el Zaragoza, el segon contra el Barcelona B i, per arrodonir un inici exigent, hem viatjat a Badalona. Hem començat la Lliga contra tres equips molt forts. A més a més, les nostres jugadores es renoven cada any. No mantenim jugadores d'una temporada a un altre. Ens interessa formar-les. Hem après molt dels primers partits i encara ens queda per aprendre», explica Cifre. Tres derrotes on es valora l'experiència i la formació en el club més «peculiar» de la Lliga.

 

Notícies relacionades

Comenta