Més especials

Xavi Barreda: «A mi el que m'agrada és estar a la banqueta i dirigir un equip»

Entrevistem el director esportiu i exentrenador del Pallejà a la seva tornada d'Austràlia

Pedro Salado (Futfem.cat)

Parlem amb Xavi Barreda (Barcelona, 1986) acabat d'aterrar de Brisbane (Austràlia) on ha viscut els darrers mesos. El que va ser entrenador del Pallejà les últimes nou temporades, va fer les maletes per marxar amb la seva parella -jugadora al mateix club- per viure una experiència que qualifica d'«enriquidora».

Com a jugador en actiu, va aprofitar l'estada per competir al Pine Hills, a més d'entrenar a l'escola del Barça. Amb un bon anglès i noves vivències a la motxilla, retorna al Pallejà per viure un nou rol, el de director esportiu.

La tornada ha estat per motius personals o professionals?
Motius personals principalment. Vam sentir que el que volíem fer ja ho havíem aconseguit. Potser a l'inici havíem pensat a allargar-ho més, però al final les sensacions són les que manen. Trobàvem a faltar amics i familiars, les 18 hores de distància són un hàndicap important. Tot i això, ja vam mirar d'organitzar la tornada per a principis de temporada.

Com et veus en la nova etapa de director esportiu?
Estic coneixent la meva nova funció. Estic molt agraït al club per donar-me la meva primera experiència com a director esportiu. Ara toca aprendre i aportar el que em sigui possible des de fora. Encara que jo no sigui ja l'entrenador, podem ajudar-nos entre tots, ja que des de fora a vegades es veuen les coses amb una altra perspectiva.

 

«Crec que ho he posat molt fàcil, donant i transmetent seguretat als entrenadors»

Com és la relació amb el cos tècnic i les jugadores?
Entenc que al principi podia ser una relació una mica estranya veure com l'exentrenador ara entrava a dirigir la direcció esportiva, però crec que ho he posat molt fàcil, donant i transmetent seguretat als entrenadors. És recurrent pensar que ara que el Xavi és director esportiu, les coses no van bé. Els fantasmes sempre tornen. Però sóc una persona coherent amb la qual es pot parlar. Crec que el cos tècnic està actuant de forma molt professional i amb molt esforç.

Pateixes molt veient la delicada situació que travessa l'equip, tot i no ser ja l'entrenador?
Pateixo com a directiu del club, però també com a aficionat, ja que el Pallejà és l'equip del meu poble. Encara que ja no sigui l'entrenador, em sento part d'aquest equip. No podem estar contents amb aquest començament, estem molt baix a la classificació. Sobretot per com han canviat les expectatives respecte al principi de la temporada, ja que amb la reforma de la Lliga (creació de la Primera B), els objectius de l'ascens eren uns que ara semblen més complicats d'assolir. Hem de lluitar per revertir la dinàmica amb el Tony (Polidano), el César (Cidraque) i la resta de l'staff i ser capaços de donar-li la volta.

 

«Aquesta és la Segona Divisió més forta dels últims anys, fet que té la seva lògica, ja que el futbol femení està creixent»

Quina creus que és la raó d'aquest mal inici?
Al final no deixem de ser un equip modest dins d'aquesta Segona Divisió. Quan llegeixes els noms dels equips, el Pallejà no és precisament el club que més et cridi l'atenció. Això ens dificulta més la confecció de la plantilla i lluitar per reforços que et facin realment un equip competitiu dins d'aquesta divisió. Vam tenir problemes, però finalment vam aconseguir formar una plantilla amb cara i ulls. La meva opinió és que aquesta és la Segona Divisió més forta dels últims anys, fet que té la seva lògica, ja que el futbol femení està creixent.

També afecta l'arribada d'un entrenador nou, amb la seva filosofia i la seva forma de trobar el camí i de treure el màxim profit de la plantilla, cosa que tampoc és senzilla. Potser al principi va provar unes vies i ara està intentant trobar-ne d'altres. Es tracta d'un cúmul de situacions: confeccionar una plantilla, fer que les jugadores es coneguin i que l'entrenador doni amb la tecla. Les dinàmiques negatives costen molt de revertir.

En quina posició aspireu a acabar la temporada?
L'objectiu a principi de temporada era molt ambiciós, de quedar a les posicions capdavanteres de la classificació. Ara l'objectiu és sortir a guanyar tots els partits que ens queden i acabar el més a dalt possible. Som realistes, però hem d'intentar competir i aconseguir el màxim de punts a cada partit. El que ens preocupa és guanyar el pròxim partit a Mallorca, i a partir d'aquí ja veurem. A mi m'agradaria acabar la temporada en quart lloc.

La fase de les banquetes queda ja superada o t'has plantejat tornar a baixar a la gespa al Pallejà o a un altre club?
No, no està superada. De fet, jo no entreno el futbol femení, però sí un equip base del Pallejà. A mi el que m'agrada és estar a la banqueta i dirigir un equip. En aquest vessant de director esportiu no deixo d'estar al camp també, però realment el que m'agrada és viure-ho des de dins, a la banqueta. També sóc jugador encara, però sé que això no durarà sempre. No descarto tornar a entrenar, però no sé què passarà en un futur pròxim.

 

Notícies relacionades

Comenta