Més especials

Josepha Vercammen: «Bèlgica em va convocar perquè la meva mare va enviar un correu a la federació»

La davantera de l'Europa va debutar amb la selecció belga en les classificatòries per a l'Eurocopa sub-17

Cedida

Parlem amb Josepha Vercammen (Barcelona, 2003) gairebé un mes després del seu debut amb la selecció de Bèlgica en els partits de classificació per a l'Eurocopa sub-17 que es disputarà a Suècia. El combinat belga s'enfrontarà a Suïssa, Itàlia i Grècia a la ronda elit, el pas previ per a ser a la fase final que acollirà el país escandinau del 9 al 22 de maig del 2020. Aquesta temporada, Vercammen ha anotat sis gols en els nou partits que ha disputat amb el juvenil de l'Europa, club amb el qual ja ha arribat a debutar amb el primer equip.

Com recordes quan et van trucar per convocar-te amb Bèlgica?
Ho recordo com un moment molt especial perquè no m'ho esperava. Pensava que m'havien trucat només per veure quin tipus de jugadora era, però no per arribar a jugar les classificatòries per a l'Eurocopa sub-17, i ho recordo com un moment especial i que, realment, em va sorprendre.

Va ser el primer contacte que tenies amb la federació belga?
El primer contacte va ser al maig, em van trucar perquè la meva mare va enviar un correu després d'haver vist una publicació de la federació que parlava de potenciar el futbol femení. Ella va decidir contactar-hi per explicar que hi havia una jugadora belga al circuit català. La federació es va mostrar molt interessada i em van demanar uns vídeos per veure com jugava, i va ser llavors quan em van convocar per als entrenaments que van fer al mes d'agost.

Aquesta estada et va servir per conèixer com treballava l'equip quan hi vas anar per les classificatòries?
La primera va ser una petita concentració que servia per veure les jugadores i agafar rodatge; i per a mi aquesta va ser la primera vegada que vaig entrenar amb la selecció. A la fase de classificació no tenia molta relació amb les jugadores perquè només les havia vist aquells cinc dies a l'agost, però llavors ja sabia com es treballava a la selecció.

 

«Parlo francès i l'equip, flamenc, això fa que comunicar-me fos una mica més complicat»

Vas tenir minuts en els tres partits de classificació que va disputar Bèlgica. Com et vas sentir?
Va ser una experiència molt bonica, em va omplir molt tot i que també em va ser una mica complicat com adaptar-me a l'equip perquè la majoria de jugadores ja porten més d'un any a la selecció. En ser nova se'm va fer complicat integrar-me a l'equip al principi, però després va ser molt entretingut i vaig aprendre molt.

La manera de treballar i de relacionar-te amb les companyes canvia molt d'una selecció a un club?
Sí. A més, em vaig trobar amb l'afegit de l'idioma, perquè jo parlo francès i l'equip ho fa principalment en flamenc. Això va fer que a l'hora de comunicar-me fos una mica més complicat perquè hi ha una barrera lingüística. És cert que la manera de treballar i de relacionar-se amb les altres jugadores és diferent que en un club, però també m'hi vaig sentir molt còmode i em va agradar.

Tenint en compte que hi ha dos idiomes a Bèlgica, la selecció té algun intèrpret o traductor?
Els membres del cos tècnic parlen les dues llengües perfectament i a l'hora de fer els exercicis les que parlem francès necessitem que algú vingui i ens ho torni a explicar per què la primera vegada ho fan per a tothom en flamenc. Però sempre hi ha algú que t'ajuda a entendre-ho i ho tradueix, de manera que mai et sents fora i ho simplifiquen tot molt.

Abans explicaves que la federació belga va emetre una publicació explicant que volien potenciar el futbol femení. Quina és la realitat del futbol formatiu a Bèlgica?
Pel que fa a seleccions no són tan fortes com aquí a Espanya, on el nivell és més alt. Ara que han impulsat aquest pla pel futbol femení crec que les categories inferiors estan començant a créixer i a adquirir un millor nivell. S'està treballant molt bé.

 

«No crec que a Catalunya falti físic, però sí que penso que algunes jugadores i clubs ho haurien de treballar més»

Hi ha alguna manera de treballar de la federació belga que creus que es podria portar aquí?
Els clubs de Bèlgica treballen molt el físic i molt menys la tècnica de moure la pilota, cosa que és el que més es treballa aquí a Catalunya i Espanya. Trobo que és una cosa que podrien potenciar uns i altres; fer més físic aquí i a Bèlgica treballar més la tècnica.

El físic és el principal fre dels equips d'aquí a l'hora de competir amb la resta d'Europa?
No crec que a Catalunya i Espanya falti físic, però sí que penso que en algunes jugadores i clubs s'hauria de treballar més. A mi m'agrada, i trobo bé que aquí es focalitzi més el treball en moure i jugar la pilota.

La selecció s'ha classificat per la ronda elit, que és la darrera fase per poder estar a l'Eurocopa. Per a Bèlgica és un pas important o no hauria de ser una sorpresa trobar-se en aquesta ronda?
Els últims anys s'ha arribat a la ronda elit, però mai s'ha pogut fer el pas definitiu i sempre s'ha quedat en aquesta fase, i crec que no ens hauria de sorprendre. És cert que l'última ronda que vam jugar va ser complicada perquè hi havia rivals amb molt de potencial com ara Anglaterra, però repeteixo que no ens hauria de sorprendre que Bèlgica es trobi a les portes de la fase final.

Et veus jugant l'Eurocopa o encara és un objectiu llunyà?
Com a equip, la selecció belga pot arribar a jugar aquesta fase final que es jugarà a Suècia. Però crec que serà molt complicat perquè a la ronda elit hi ha rivals complicats i s'haurà de treballar molt per a poder-nos classificar.

 


Foto: Cedida

De la federació espanyola no n'has tingut cap notícia?
No, perquè no hi puc jugar, no tinc la nacionalitat espanyola. Tot i que vaig néixer aquí, tinc doble nacionalitat belga i francesa. Realment podria demanar l'espanyola, però mai m'ho he arribat a plantejar.

Pel que fa al club, estàs al juvenil de l'Europa, on has marcat sis gols en nou partits. Com et sents a l'equip?
Molt bé. Vaig estar jugant a futbol sala fins als 12 anys, i em van recomanar venir a l'Europa per créixer com a jugadora, ja que jo volia jugar en gespa. Aquesta és la meva quarta temporada i em sento molt bé aquí i estic aprenent molt. És un club que m'afavoreix perquè em dóna minuts i això em fa créixer molt com a jugadora.

A més, has arribat a debutar amb el primer equip. Et va semblar complicat fer el salt?
Aquesta temporada no he jugat cap partit de Lliga, però el curs passat en vaig jugar un parell. Les jugadores del primer equip són molt acollidores, t'ajuden molt a poder jugar i a entendre's amb elles i no em va semblar gens complicat arribar-hi.

Consolidar-te al primer equip és un objectiu a curt o a llarg termini?
Estic molt bé al juvenil i crec que he d'aprofitar els meus anys en aquesta categoria i quan em toqui pujar al primer equip ja em concentraré a jugar-hi. De tant en tant fer el salt i disputar-hi algun partit m'ajuda, però principalment penso i estic concentrada en jugar amb el meu equip que és el juvenil.

 

Etiquetes

Notícies relacionades

Comenta