Més notícies de Segona

LA JORNADA

Mercat de fitxatges

La nova Segona Divisió obrirà el teló amb els equips catalans a domicili

L'Athletic Club B-Seagull, l'Alavés-Barça B i el Collerense-AEM copen una primera jornada on l'Espanyol B començarà descansant

Xavier Garcia (Futfem.cat)

La segona categoria del futbol femení espanyol reinventa el seu format a causa de la pandèmia. La temporada passada ja estrenava un nou sistema amb dos grups -el nord i el sud- que tenia l'objectiu d'elevar el nivell competitiu; en aquesta ocasió, experimenta un nou rentat de cara per fer front a una situació sanitària excepcional que obliga a comprimir el calendari d'una competició que comença més tard de l'habitual.

El nou disseny consisteix en què els dos grups inicials es divideixen al seu temps en dos subgrups, tot formant el grup nord A i B i el grup sud A i B. Els 34 equips de la categoria s'ubiquen en els diversos subgrups tot seguint un criteri sanitari «amb un principi de proximitat geogràfica», tal com ha anunciat la Federació Espanyola. Seguint aquesta indicació, els quatre equips catalans de la categoria -Barça B, Espanyol B, Seagull i AEM- s'ubiquen en el grup nord B, juntament amb els altres cinc equips d'aquest subgrup: Athletic Club B, Deportivo Alavés, Collerense, Zaragoza i Osasuna. Al ser nou conjunts en total, n'hi haurà un que descansarà cada jornada.

En la primera jornada, de fet, qui descansarà serà l'Espanyol B, recentment ascendit a la categoria de plata després de vèncer en un play-off d'ascens exprés al Monte càntabre. La resta d'equips catalans debutaran a domicili amb rivals d'entitat. El filial blaugrana viatjarà a Vitoria per enfrontar-se a l'Alavés, el Seagull es desplaçarà fins a Bilbao per jugar contra l'Athletic Club B -el primer classificat en la temporada passada quan es va interrompre la competició- i l'AEM volarà fins a les illes Balears per batre's en duel amb el Collerense. L'altre duel d'aquesta primera jornada, l'únic sense protagonisme català, serà el Zaragoza-Osasuna. En el cas del filial 'perico', s'estrenarà en la categoria en la jornada 2 (24 i 25 d'octubre) tot rebent al poderós Athletic Club B a la Dani Jarque.

Donat que els subgrups B -tant del nord com del sud- consten de nou equips per vuit que configuren els subgrups A, els conjunts dels subgrups B debutaran el cap de setmana del 17 i 18 d'octubre, mentre que els de l'A ho faran una setmana més tard, el cap de setmana del 24 i 25 del mateix mes. D'aquesta manera, els dies 17 i 18 ja es podran veure en acció els quatre equips catalans, tot i que pel primer duel entre ells caldrà esperar fins a la jornada 3, prevista pel cap de setmana del 31 d'octubre i l'1 de novembre. Serà aleshores quan el Barça B rebrà el Seagull.

D'altra banda, l'ascens de l'Espanyol B fa que es recuperi el mini derbi amb el Barça B que ja es disputava en altres temporades. En aquest sentit, no serà fins a la jornada 5, programada pel cap de setmana del 14 i 15 de novembre, quan es veuran les cares en feu barcelonista. L'enfrontament de tornada es produirà en la jornada 11 -cap de setmana del 9 i 10 de gener- a la Dani Jarque. Curiosament, en la mateixa setmana també es disputarà el derbi entre els primers equips, previst pel dia 6 de gener.

DUES FASES PER DECIDIR ASCENSOS I DESCENSOS
Al marge de la divisió en quatre subgrups, l'altra gran novetat d'aquesta Segona Divisió serà la manera de dirimir els ascensos i descensos. En aquest sentit, la competició es disputarà en dues fases: la primera consistirà en una lliga regular de tots contra tots amb anada i tornada, mentre que la segona comptarà amb trams específics.

En aquesta segona fase, els quatre primers classificats de cadascun dels quatre subgrups disputaran la fase d'ascens. D'aquesta manera, es formaran dos subgrups de vuit equips: un entre els millors equips del grup nord i un altre dels millors equips del grup sud. Donat que estan en joc dues places d'ascens a Primera Divisió, pujarà de categoria un conjunt del grup nord i un altre del grup sud. En relació amb els descensos, es formaran els mateixos dos subgrups amb els equips restants, dels quals la Federació encara no ha confirmat quants baixaran de categoria.

A banda del paper que facin els equips en aquesta fase específica, els ascensos i descensos es determinaran arrossegant la classificació de la fase regular per coeficients.

NOMÉS S'ATURA PER NADAL
A diferència de la Primera Divisió, el calendari de Segona no contempla jornades intersetmanals i és aliè a les aturades per compromisos internacionals. D'aquesta manera, des de la jornada 1 (17-18 d'octubre) fins a la jornada 18 (27 i 28 de febrer), la fase regular es disputarà de forma gairebé ininterrompuda cada cap de setmana. L'única excepció és per les vacances de Nadal, de manera que l'única aturada es produirà entre les jornades 10 (19 i 20 de desembre) i 11 (9 i 10 de gener), quan es jugarà el derbi entre filials blaugrana i blanc-i-blau.

Convé aclarir que aquest és el calendari d'aquesta fase regular, de manera que la competició no acabarà a finals de febrer. Els detalls de la fase específica, per tant, es coneixeran tan bon punt acabi la primera fase de la competició.

 

Notícies relacionades

Comenta