Més notícies de Segona

LA JORNADA

Mercat de fitxatges

La Segona Divisió, amb més equips catalans, ja té calendari

Parquesol-Levante Las Planas, Racing-Espanyol, Atlético de Madrid B-Seagull, AEM-Athletic Club B i Deportivo-Barça B seran els duels inaugurals

Xavier Garcia (Futfem.cat)

Des de la creació d'una segona categoria composta per dos grups de 16 equips, a la temporada 2019/20, la presència dels equips catalans només ha fet que augmentar. D'entrada n'eren tres (Barça B, Seagull i AEM), el curs passat en van ser quatre (per l'ascens de l'Espanyol B) i la propera campanya n'hi haurà un total de cinc: Barça B, Seagull, AEM, Espanyol (descendit de Primera Divisió) i Levante Las Planas (ascendit de Primera Nacional).

I tots ells ja coneixen el calendari que tenen per davant, en el que en més de la meitat de jornades (18 de 30) veurem un duel directe entre ells. Inclús, trobarem dues finestres amb doble enfrontament: Seagull-AEM i Espanyol-Barça B (J11) i AEM-Levante Las Planas i Espanyol Seagull (J29).

Començant pel principi, la Lliga començarà el cap de setmana del 4 i 5 de setembre. Molt més aviat que la passada temporada, que va donar el tret de sortida el 17 i 18 d'octubre. I ho farà amb els següents duels: Parquesol-Levante Las Planas, Racing-Espanyol, Atlético de Madrid B-Seagull, AEM-Athletic Club B i Deportivo-Barça B.

D'altra banda, el primer duel entre conjunts catalans serà el Barça B-AEM de la segona jornada. I l'últim, el Levante Las Planas-Espanyol de l'última. Entremig es podrà veure un derbi atípic entre Espanyol i Barça B: l'anada serà entre el 4 i 5 de desembre i la tornada entre el 16 i el 17 d'abril.

UNA CATEGORIA ABOCADA ALS CANVIS CONSTANTS
En les últimes temporades, la Segona Divisió ha estat sotmesa a modificacions contínuament. En la temporada 2019/20, es van establir dos grups de 16 equips: els líders de cada grup ascendien a Primera Divisió, mentre que els dos últims classificats (també de cada grup) baixaven de categoria.

Després, en la 2020/21, la passada temporada, el context advers de la pandèmia va empènyer la Federació Espanyola a fer un rentat de cara de la competició. D'aquesta manera, va dissenyar una atípica Lliga amb dues fases, una regular i una posterior d'ascens/permanència.

En l'actual, s'ha recuperat el format clàssic dels dos grups de 16 equips cadascun, dividits per criteris geogràfics en els grups Nord i Sud. Però el sistema de permanència canvia per complet. El motiu? La remodelació de categories que ha plantejat la Federació Espanyola de cara al curs 2022/23, en què es crearà una nova categoria a nivell nacional. De manera que el puzle quedi de la següent manera: Primera Divisió (14 equips), Segona Divisió (un grup de 16 equips), Tercera Divisió (dos grups de 16 equips) i Primera Nacional (sis grups de 16 equips, fent un total de 96).

Quines implicacions té aquesta modificació per a la segona màxima categoria? El principal, que el nombre d'equips es redueixen a la meitat: de 32 dividits en dos grups, a 16 en un grup. D'aquesta manera, enguany la permanència serà molt més cara. Agafem el grup Nord com a exemple. El primer classificat ascendirà a Primera Divisió. Del segon al quart, obtindran la permanència directa. Del cinquè al desè, es disputarà un play-off de permanència entre ells, a partit únic i en el camp del millor classificat. De manera que s'enfrontin cinquè contra desè, sisè contra novè i setè contra vuitè. Després, de l'onzè al catorzè classificat, descendiran automàticament a Tercera Divisió. I finalment, i aquest és un dels canvis més criticats, els dos últims equips classificats, quinzè i setzè, baixaran dues categories: de Segona Divisió a Primera Nacional.

En clau catalana, en ser cinc equips aquesta temporada, significa que, com a mínim, un d'ells estarà en risc de baixar de categoria. És a dir, el millor escenari seria que fossin els cinc primers classificats del seu grup, de manera que només el cinquè s'hauria de jugar la permanència en el citat play-off. I el pitjor, per descomptat, seria que la categoria quedés deserta d'equips ubicats a Catalunya.

ALTRES CONSIDERACIONS
A diferència de la Primera Divisió, no estan previstes jornades intersetmanals. D'altra banda, s'ha estipulat un total de sis aturades, sigui per festius o per compromisos de seleccions: al setembre (entre les jornades 2 i 3), a l'octubre (jornades 6 i 7), entre el novembre i el desembre (jornades 10 i 11), entre el desembre i el gener (jornades 12 i 13), al febrer (jornades 17 i 18) i a l'abril (jornades 23 i 24).

A partir d'aquí, les últimes sis jornades es disputaran de forma seguida fins al cap de setmana del 28 i 29 de maig, quan acaba la fase regular. Una setmana després, el 4 i 5 de juny, es jugarà el play-off de permanència.

D'altra banda, una novetat important aquesta temporada serà la democratització de la Copa de la Reina. Seguint els canvis introduïts per la Federació Espanyola, els equips de Segona Divisió podran participar en aquesta competició. Està previst que s'inauguri el 6 i 7 d'octubre amb la primera ronda i que finalitzi entre el 25 i 29 de maig, amb una final a quatre en seu única. Tots els partits seran a partit únic i, per a algun dels equips catalans, la participació serà històrica. És el cas de l'AEM, que per primera vegada disputarà aquest trofeu.

Com a últim apunt, cal destacar algun al·licient extra. Al marge de la participació de cinc equips catalans, de la presència d'un històric com l'Espanyol que duia 27 temporades seguides a Primera Divisió i del flamant ascens del Levante Las Planas, el grup Nord comptarà amb tres dels quatre equips descendits de la màxima categoria. Logroño, Deportivo i el citat Espanyol, sent el Santa Teresa l'únic que passa al grup Sud. Una circumstància que encara afegeix més dificultat a un grup que, per a molts, és el més potent de Segona Divisió.

En resum, tots els enfrontaments directes entre equips catalans estan fixats en les següents dates:
Jornada 2 / 11-12 de setembre: Barça B-AEM
Jornada 6 / 15-16 d'octubre: Seagull-Levante Las Planas
Jornada 7 / 30-31 d'octubre: AEM-Espanyol
Jornada 8 / 6-7 de novembre: Barça B-Levante Las Planas
Jornada 9 / 13-14 de novembre: Seagull-Barça B
Jornada 10 / 20-21 de novembre: Espanyol-Levante Las Planas
Jornada 11 / 4-5 de desembre: Seagull-AEM i Espanyol Barça B
Jornada 13 / 8-9 de gener: Levante Las Planas-AEM
Jornada 14 / 15-16 de gener: Seagull-Espanyol
Jornada 17 / 5-6 de febrer: Levante Las Planas-Seagull
Jornada 19 / 5-6 de març: Espanyol-AEM
Jornada 23 / 1-2 d'abril: AEM-Barça B
Jornada 24 / 16-17 d'abril: Barça B-Espanyol
Jornada 25 / 23-24 d'abril: Barça B-Seagull
Jornada 26 / 30 d'abril i 1 de maig: Levante Las Planas-Barça B
Jornada 27 / 7-8 de maig: AEM-Seagull
Jornada 29 / 21-22 de maig: AEM-Levante Las Planas i Espanyol-Seagull
Jornada 30 / 28-29 de maig: Levante Las Planas-Espanyol.

 

Notícies relacionades

Comenta