Més notícies de Seleccions

Dotació d'un milió d'euros al futbol femení

Aquesta és la xifra que la FCF ha donat en la presentació de la campanya #Orgullosa

Pedro Salado (Futfem.cat)

L'aposta de la Federació Catalana de Futbol (FCF) per potenciar el futbol femení es vehicularà, a partir d'ara, a través del projecte #Orgullosa. Una campanya que inclou iniciatives que impliquen tots els agents: mitjans de comunicació, clubs, jugadores i el mateix ens federatiu. El pressupost que s'ha anunciat per impulsar el projecte és d'un milió d'euros, tot i que encara no s'ha explicat com es concretarà. «El pressupost global de la campanya ronda el milió d'euros. Tots aquests diners es repartiran en funció de les necessitats. Ara per ara no tenim els percentatges definits perquè variarà en funció de la demanda de cada àmbit d'actuació i incrementant en el futur la partida», explica Oriol Camacho, secretari general de la FCF.

A falta de conèixer els detalls d'aquest pressupost, Camacho reconeix que la xifra ha pogut ser tan elevada perquè la Generalitat farà una gran injecció: «Aquest període té aquest import perquè concorreran una aportació de diners públics, amb una de la FCF». Tot i que no ha volgut concretar la xifra, Futfem.cat ha pogut saber que la partida vehiculada a través de la Secretaria General de l'Esport serà d'uns 400 mil euros, gairebé la meitat del pressupost.

Segons les dades aportades per la FCF als darrers anys s'han destinat més de 3 milions d'euros al futbol femení, això sí, l'organisme no ha volgut concretar les partides concretes per anys, pel que es fa difícil determinar les inversions exactes. Dues de les partides més importants que destaquen són els ajuts als desplaçaments i les subvencions en les mutualitats. «Lles mesures que la FCF, juntament amb la Mutualitat de Futbolistes, ha implementat durant els darrers 5 anys al futbol femení sumen uns 400 mil euros. Són dues de les partides que més s'han potenciat. Només en desplaçaments, 170 mil euros i en bonificacions de la Mutualitat, una xifra similar, per tant estem parlant d'una quantia molt important», explica Camacho en relació a les subvencions que la FCF fa als clubs –no als imports que abonen les jugadores- en els pagaments de les mutualitats i en els ajuts a les entitats esportives per als desplaçaments que es deriven de la competició.

 


Foto: Miguel López Mallach (Futfem.cat)

LA CAMPANYA A FONS
La campanya #Orgullosa, es va presentar al Palau de Congressos de Barcelona, amb una espectacular posada en escena. Un escenari de 360 graus simulant un camp de futbol amb graderies al voltant va donar la benvinguda al prop del miler d'assistents. Una presentació que va atreure jugadores, entrenadors i presidents de tots els clubs catalans, a més de representants del col·lectiu arbitral, de la FCF, la Federació Espanyola (RFEF) i la UEFA, entre d'altres. Es van projectar diversos vídeos, des de l'oficial de la campanya, passant per diferents presentacions sobre l'estat del futbol femení català i van intervenir personalitats que són un referent en aquest àmbit com la seleccionadora absoluta Natalia Arroyo o la seleccionadora espanyola sub-17, Toña Is. A l'acte, també van assistir la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; la consellera de Presidència, Neus Munté; el secretari general de l'Esport, Gerard Figueras.

Aquest nou programa per impulsar el futbol i futbol sala femení s'ha estructurat al voltant de quatre eixos: formació, ajuts econòmics, accessibilitat i visibilitat. Tres àmbits a través dels quals la Federació vol treballar amb un objectiu clar: aconseguir més llicències de futbol i futbol sala femení.

FORMACIÓ
La Federació Catalana de Futbol vol potenciar la inscripció d'àrbitres i entrenadores i ho farà «amb mesures de discriminació positiva. Per fer-se àrbitra o per accedir al Comitè d'Entrenadors hi ha una sèrie de drets federatius que has d'abonar i hi haurà patrons diferencials per potenciar aquesta discriminació positiva. Fins ara no existia cap mecanisme de bonificació per qüestió de gènere», argumenta Camacho. El secretari general de la FCF també parla d'altres formes: «Fomentant-ho de forma activa, intentant captar a través de les ambaixadores i d'altres mecanismes, jugadores o altres estaments federatius, intentant que s'ampliï la base i així tenir més federats».

AJUTS ECONÒMICS
En aquest àmbit, la Federació no contempla mesures extraordinàries, però assegura que vol continuar aplicant les ja existents i augmentant els imports: «Dins la mesura de subvencions per desplaçaments i de bonificacions en la mutualitat de jugadores se seguiran destinant una sèrie de recursos en partides que s'incrementen progressivament», tot i que no concreta quin serà l'increment ni quan es començarà a aplicar, ja que «Dependrà dels recursos disponibles».

ACCESSIBILITAT
Es tracta de mesures que volen ajudar en l'organització d'activitats esportives que fomentin la iniciació de les noies en la pràctica del futbol. En aquest sentit, la Federació va parlar d'una de les reivindicacions històriques de les jugadores, els horaris d'entrenament. És molt freqüent que els conjunts femenins tinguin els pitjors horaris a la planificació general del club i la FCF vol lluitar contra això. El problema que tindran és que la gestió dels terrenys de joc no és competència de la Federació: «Amb les mesures de visibilització que s'han plantejat s'intentarà conscienciar, no només els clubs, també als titulars de les instal·lacions esportives que també tenen molt a dir, de la necessitat que el futbol femení pugui disposar de les instal·lacions en condicions d'igualtat respecte al futbol masculí i no quedin relegades a horaris marginals. Atès que és una situació que anem detectant des de fa temps, intentarem revertir aquesta tendència amb mesures de sensibilització i conscienciació». Una feina complicada tant pel que fa a la detecció, com al compliment, com reconeix Camacho: «La voluntat no és fer de policia ni inspector, sinó fer una campanya de sensibilització». Per tant, es tractarà d'una mesura poc eficaç, ja que es limitarà a directrius que els clubs podran complir, o no.

VISIBILITAT
Amb l'objectiu de dotar de major visibilitat el futbol i futbol sala femení, la Federació Catalana ha anunciat que crearà un nou òrgan. Una comissió específica «que marcarà una sèrie de recomanacions per anar implantant progressivament als clubs catalans i que es vagin mentalitzant que el futbol femení ha de poder exercir en condicions d'igualtat», com explica el secretari general de la FCF. Tot i això, Camacho reconeix que encara no tenen clar qui la integrarà, quines seran les seves funcions concretes, quan es constituirà exactament, ni qui la presidirà. «Encara no està definit qui serà el president, ho sabrem quan constituïm la comissió, que serà un cop comenci la temporada», afirma el representant federatiu, que explica els motius pels quals aquesta comissió es constituirà amb la competició ja en marxa: «Ara s'ha fet la presentació oficial, al període estival es planifiquen els calendaris esportius i tota l'activitat ordinària de la Federació i evidentment, també és l'època on intentem fer vacances, en la mesura del possible. No és el millor període per intentar posar les coses en marxa, però a principis de setembre la voluntat constituir-la, definir els noms que l'han d'implementar i començar a treballar les mesures previstes al programa». Això sí, Camacho assegura que la creació d'aquesta nova comissió no implicarà l'absorció de cap dels càrrecs federatius vinculats al futbol i futbol sala femení que existeixen actualment: «Hi ha diferents organismes, com la RFEF, que requeriran un representant de la junta directiva i, segurament, aquest responsable estarà integrat a la comissió també. Per tant, hi haurà representants als dos òrgans i, evidentment, aniran coordinats perquè les mesures siguin transversals».

 


Foto: Miguel López Mallach (Futfem.cat)

AMBAIXADORES
Per donar a conèixer els objectius de la campanya i animar més noies a practicar aquest esport, la FCF ha designat diferents ambaixadores. És el cas de la portera del Barça, Laura Ràfols, que es mostra il·lusionada amb aquest rol: «Porto 23 anys jugant i tinc moltes ganes de ser ambaixadora perquè les que juguem a Primera el que volem és que les nenes petites tinguin les facilitats que no vam tenir nosaltres». Amb aquest objectiu s'està formant com a entrenadora: «Tinc el nivell bàsic i estic a punt d'acabar l'avançat. El simple fet de traurem els títols és per això, perquè hem de ser nosaltres qui fomentem això i que millor que formar-nos per intentar que les coses vagin millor». Afronta encantada el repte: «Ens han dit que haurem de fer alguns actes, xerrades... estem disposades a fer qualsevol cosa per elles» i creu que el futbol femení passa per un gran moment: «És com el lema, estem molt orgulloses que el futbol femení estigui creixent així i que des de dins, des de la Federació ens ajudin. El que volem és que això vagi cada vegada més i que ens puguem equiparar als països del nord d'Europa en llicències», conclou.

Una bona iniciativa de la Federació Catalana de Futbol i una campanya ambiciosa que pot ajudar a impulsar el futbol i futbol femení català, però que encara no té definits els aspectes fonamentals i que, per tant, caldrà seguir de ben a prop perquè no es quedi només en bones paraules i intencions.

 

Etiquetes

Notícies relacionades

Comenta