Més notícies de Seleccions

Espanya, campiona immaculada d'un COTIF innovador

En la seva primera participació en aquest torneig, la selecció espanyola ha vençut el Villarreal amb un gol de la 'perica' Irene López

COTIF

Per primera vegada en la història del COTIF, una selecció nacional -en lloc d'un club- ha sortit campiona en el format femení. Espanya ha tingut l'honor de ser-ho després de derrotar al Villarreal en una final d'allò més igualada mitjançant una diana d'Irene López, reconeguda posteriorment com la màxima golejadora del torneig.

Inici pur de final. Poques ocasions, encara menys risc i molta igualtat. El 'submarí groc' sembla tenir l'embarcació millor blindada que en el partit de la fase de grups -on va caure per 3 a 1- i, a mesura que avancen els minuts, visiten amb major freqüència els dominis d'una selecció espanyola que fins aleshores només ha encaixat una diana. Aquest escenari, però, es complementa amb una actuació estel·lar de la portera María López, que estripa de forma continuada els plans que dissenya el combinat 'groguet' per superar-la. Per part de les de Pedro López, Asun és una de les poques bones notícies de la primera meitat, erigint-se com el pitjor dels maldecaps de la defensa rival per la banda esquerra.

Amb aquest panorama, la 'rojita' encaixa amb un somriure l'arribada de la segona part. Un somriure que s'acaba complementant amb lluentor als ulls quan Pedro López dona entrada a Irene López, una de les millors futbolistes de l'equip. Tanmateix, la igualtat torna a regnar en els primers compassos. La diferència és que, a mesura s'acosta el final, al Villarreal sembla que no li faci nosa l'empat i Sara Monforte reforça la seva línia defensiva.

Però la recepta resulta ser contraproduent i en el 61' Irene López desembussa l'encontre en una jugada que bé podria reproduir el mateix Espanyol. I és que Ainhoa Marín -titular en la gran final- ha realitzat una centrada que ha trobat la testa de la nova incorporació 'perica', que ha enviat la pilota al fons de les malles davant d'una Sanjuán -la portera rival- absolutament petrificada.

El cop de cap ha deixat estabornit al combinat castellonenc, que ha vist com es consumia el tram final del partit sense ni tan sols tenir l'oportunitat de forçar la pròrroga. A banda del corresponent trofeu que acredita el campionat de la selecció espanyola, el combinat dirigit per Pedro López també ha estat reconegut amb dos premis individuals. Primer el de millor jugadora, alçat per la blaugrana Jana Fernández. Després, el de màxima golejadora per Irene López que, amb quatre gols -un a cadascun dels equips rivals de la lligueta- ha dut Espanya a la glòria.

Una glòria que, més que amb el trofeu en si, s'ha forjat a través d'una trajectòria immaculada. Els números parlen per si sols i reflecteixen la superioritat de la 'rojita' en el COTIF: cinc victòries en tants partits i un balanç golejador envejable -19 dianes a favor i només una en contra-. D'aquesta manera, ha complert amb els pronòstics que la situaven com la màxima favorita.

A més, com a senyal del bon moment que respira el futbol espanyol, crida l'atenció observar com Espanya -tant a nivell masculí com femení- ha estat la guanyadora. A més, arran de la novetat que ha permès que en l'edició d'enguany competissin seleccions en el format femení, conjunts com el de Mauritània han gaudit de l'oportunitat de competir per primer cop fora de les seves fronteres. També és destacable el cas de l'Índia, equip que ha fet d'aquesta competició el seu trampolí particular per popularitzar el futbol femení al país. D'aquesta manera, es posa en relleu que aquest torneig va una passa més enllà del futbol i es pretén erigir com una eina per reivindicar valors, cultures i un major protagonisme per a la dona.

De cara a l'any vinent -la 37a edició- ja es tenen previstes noves mesures per seguir en la línia de potenciar el futbol femení. Tal com ha anunciat el president del COTIF -Eliseu Gómez- durant la seva disputa, la pròxima edició es desenvoluparà durant el mes de juliol i el calendari femení compartirà les mateixes dates que el masculí -fins ara, elles sempre havien començat quatre o cinc dies després-. En conseqüència, es podrà garantir la presència de les millors futbolistes dels equips que siguin convidats.

 

Notícies relacionades

Comenta