Més notícies de Seleccions

Vilda: «El COTIF serveix perquè les jugadores es familiaritzin amb els conceptes i la manera de jugar»

El seleccionador nacional valora positivament el torneig que enguany ha coronat Espanya com a triomfadora

COTIF

En la vuitena edició en què el COTIF acollia futbol femení han participat per primera vegada seleccions nacionals i l'espanyola ha tingut l'honor de ser la primera a coronar-se campiona. Arribar i moldre. Una circumstància a la qual li dóna especial valor Jorge Vilda, el seleccionador de l'absoluta que en el passat Mundial va col·locar a les seves en els vuitens de final per primera vegada en la seva història: «Per a la selecció és molt positiu competir en el COTIF, ja que ens permet observar les condicions i l'evolució de les jugadores».

Un COTIF que l'entrenador veu com una oportunitat per a «les jugadores que encara no havien debutat amb la selecció», ja que permet que «es familiaritzin amb els conceptes i la manera de jugar». I, a la llarga, «es tradueix en tenir un equip més rodat de cara als propers europeus i mundials». El mateix Jorge Vilda, en les declaracions fetes al COTIF, ha afirmat que «el futbol és per a valents». En aquest sentit, les noies de Pedro López -mitjançant el desplegament d'un joc molt atractiu- han realitzat el millor homenatge a aquesta sentència en els cinc partits que han disputat.

Cada vegada que L'Alcúdia acomiada el COTIF, ho fa amb una barreja de nostàlgia i amor propi. Nostàlgia de la frenètica activitat que es respira al municipi valencià, bressol durant uns dies d'equips tan exòtics com Mauritània o Índia. I amor propi perquè cada edició sembla superar l'anterior en èxit i creixement, molt especialment en el format femení. Així ho posa en relleu Andreu Salom, l'alcalde de la citada població, que es mostra «orgullós» de la feina feta: «El COTIF es va avançar, amb molt bon criteri, a donar importància a les dones futbolistes. El seu reconeixement ja és imparable i el COTIF ha contribuït molt a aquesta labor».

Però, encara que sembli contradictori, no tot ha estat futbol. Així ho ha remarcat Toni Benavent, coordinador de l'àrea cultura del torneig: «El COTIF va més enllà del futbol i l'organització s'encarrega que això sigui així, preparant diverses xerrades i esdeveniments». A més, ha destacat que no només vetllen per reunir als millors equips «a nivell esportiu», sinó que també contemplen el «nivell humà» en la tria: «Al torneig formem primer a les persones i després als esportistes».

En l'edició d'enguany han traduït aquestes paraules en fets, donat que en la lligueta participaven conjunts com Mauritània, Índia o Bolívia -també ho havia de fer Guinea Equatorial, que ser substituït pel Villarreal per problemes burocràtics-. Conjunts que no tenien un gran nivell futbolístic, però pels qui participar en aquesta competició significar molt per reivindicar el paper de la dona i del futbol femení al seu país.

I com a colofó d'aquest discurs, el mateix Toni Benavent ha avançat que «estan treballant per entregar un premi a nivell internacional amb la intenció que sigui anual». Es refereix al 'Good People COTIF': «Servirà com a homenatge a totes aquelles esportistes que transmetin els valors i comportaments ètics de l'esport, més enllà de la victòria».

El millor testimoni que posa de relleu el vessant extrafutbolística d'aquest COTIF és el d'Aditi Chauhan, desconeguda pel gran públic però tot un referent al seu país. Es tracta de la portera i capitana de la selecció d'Índia, amb una gran història a l'esquena. Per començar, pot presumir de ser la primera dona índia en fitxar pel West Ham anglès i la tercera en unir-se a un club britànic important.

La seva trajectòria l'ha fet mereixedora del premi 'Woman in football' d'Àsia (2015). Però la seva figura encara s'engrandeix més quan explica que és CEO i fundadora de 'She Kicks Football Academy': «L'interès i la consciència sobre el futbol femení han crescut enormement. Quan vaig començar a jugar faltaven plataformes perquè les nenes aprenguessin i juguessin a futbol i aquesta és la raó per la qual vaig començar amb la meva pròpia acadèmia».

El pas de l'Índia pel torneig no ha estat desdenyable a nivell esportiu, donat que ha aconseguit la tercera plaça en una lligueta de cinc equips on hi havia Espanya -primer- i Villarreal -segon-. I la capitana de la selecció índia té clar que «les bones actuacions són clau perquè l'interès pel futbol femení segueixi creixent a casa». Ara bé, la mateixa Aditi Chauhan reconeix que el «principal objectiu» és la classificació per a la Copa d'Àsia de l'any vinent i que «el COTIF té com a finalitat preparar-nos per a aquest gran torneig».

 

Notícies relacionades

Comenta