Euskadi - Catalunya

Agermanades per un desig

Les seleccions de Catalunya i Euskadi tornaran a reclamar la seva oficialitat el pròxim dissabte

Futfem.cat | Pedro Salado

El pròxim dissabte, les seleccions de Catalunya i Euskadi tornaran a creuar els seus camins. Primer al Miniestadi (18.45 hores), on els conjunts de Natalia Arroyo i Juan José Arregui reviuran la cita de l'any passat a Lasesarre. Gairebé dues hores més tard (21.30 hores) arribarà el torn dels nois al Camp Nou, on els combinats de Gerard López i Mikel Etxarri lluitaran per trencar l'empat signat a San Mamés. Els partits, però, també es jugaran a les graderies. Tal com succeí a Euskadi, les aficions catalana i basca tornaran a fondre's entre els colors de la senyera, estelada i 'ikurriña' amb un crit en comú: l'oficialitat de les seves seleccions.

En els darrers anys, tant la Federació Catalana (FCF) com la Basca (EFF) han reclamat el mateix estatus que l'espanyola. Aquesta condició permetria les jugadores i jugadors de Catalunya i Euskadi participar en competicions oficials defensant els colors de la seva terra. Malgrat que la demanda s'ha allargat durant diverses dècades, els organismes estatals sempre han fet cas omís a les peticions realitzades des d'ambós territoris. "Desitjo que algun dia puguem anar pels camps amb els nostres colors en competició oficial. Si no és la nostra generació, segur que serà la següent", afirma, optimista, Luis Mari Elustondo, president de l'EFF.

És per això que Andreu Subies ha fet una crida per omplir el Camp Nou en la commemoració del centenari del primer matx entre la selecció de Catalunya i Euskadi. "Ens hem d'esforçar perquè serà la imatge del futbol de dos països i tindrà una repercussió mundial. No podem fallar com a catalans, és un partit de país", assegura el president de la FCF. En aquest sentit, Ivan Tibau reconeix que ambdós partits han de ser "una festa reivindicativa" en què ambdues aficions puguin "manifestar-se lliurement".

NOVA MOBILITZACIÓ CIUTADANA
En comparació amb la resta de seleccions autonòmiques, la catalana és un dels combinats que més massa social mou als seus compromisos. Sobretot, si aquestes es disputen en territori català. Una vegada més, el pròxim 26 de desembre les seleccions femenines i masculines tornaran a comptar amb l'escalfor provinent de les graderies. A més de les federacions, diversos organismes han esperonat la societat civil per assistir a ambdues cites. "És molt més que un partit. Hi haurà espectacle a la gespa, però la gent hem de fer també ambient a les graderies", ha asseverat Jordi Sánchez, president de l'Assemblea Nacional Catalana.

D'altra banda, la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes, un dels referents en la lluita pel reconeixement oficial dels equips catalans, també s'ha mobilitzat pel pròxim dissabte. A través del seu portal web, l'associació està organitzant diversos autocars per viure en directe els dos partits.

 

Notícies relacionades

Comenta