Més notícies de Opinió

Articles d'opinió per autor

Totes les vagues són una

 

Fa 5 mesos les jugadores de la selecció de futbol de Dinamarca van impulsar una vaga per protestar per un sou digne i la desigualtat respecte als seus companys homes. Les daneses van estar a punt de no jugar un partit de classificació pel Mundial 2019 després d’haver suspès els entrenaments i també un amistós que les havia d’enfrontar a Suècia. Finalment la vaga es va aixecar in extremis i el partit es va poder disputar després d’arribar a un pacte salarial provisional.

Uns mesos abans la federació Noruega havia arribat a un acord històric on es va decidir igualar els sous de les seleccions masculina i femenina a partir d’aquest mateix 2018. Aquest pacte va ser possible gràcies a produir-se un augment de sou per a les dones i la baixada voluntària d’una part de les retribucions dels homes.

Al setembre la selecció de futbol Argentina també va iniciar una vaga per “la impossibilitat de practicar un esport quan no es compten amb els recursos bàsics”, segons van explicar les mateixes jugadores a un comunicat fet públic a través de les xarxes socials. En aquest cas les peticions eren tan bàsiques com el pagament de dietes, camps de gespa natural i dormir en hotels si s’havien de fer desplaçaments.

Les jugadores de la selecció espanyola no van arribar a fer vaga, però l’any 2015 van demanar la dimissió del llavors seleccionador absolut, Ignacio Quereda, després de l’eliminació al Mundial de Canadà. Entre les seues denúncies també hi constava la falta de recursos i preparació, i el tracte denigrant per part de Quereda.

També les vigents campiones del món, la selecció dels Estats Units, va protestar públicament després del mundial de Canada 2015. Les nord-americanes reclamàven acabar amb la desigualtat salarial respecte a la selecció masculina, i el conflicte es va allargar durant més d’un any on hi van haver diverses amenaces de vaga. Finalment a l’abril es va arribar a un acord de negociació que ha de durar fins l’any 2021.

A l’abril van fer vaga les jugadores de la selecció absoluta d’Irlanda per la manca de suport així com per l’escàs sou que rebien. "Ens havíem de canviar als banys públics de camí als desplaçaments”, va relatar la capitana Emma Byrne a la roda de premsa. Dies després de fer la denúncia pública, les jugadores van arribar a un pacte amb la FAI on es van resoldre les seves demandes.

Les vagues són necessàries, les vagues són útils i, sobretot, juntes som més fortes.

 

Etiquetes

Notícies relacionades

Comenta