Més notícies de Primera

LA JORNADA

Mercat de fitxatges

Berta Pujadas: «És complicat retenir jugadores quan no hi havia un projecte clar»

Després de marxar de l'Espanyol fa dues temporades, la central catalana duu el braçalet de capitana i és la futbolista més utilitzada del Valencia

Valencia CF

Menys d'un quart d'hora de trucada telefònica és més que suficient per adonar-se que Berta Pujadas (Barcelona, 2000) és feliç a Valencia. «És una ciutat que s'assembla bastant a Barcelona», compara la central del Valencia, que només fa una temporada i mitja que milita a l'equip del Túria i ja ha assolit un estatus superior: és una de les capitanes i s'ha convertit en la futbolista més utilitzada des de la seva arribada. Abans d'erigir-se en un pilar de la defensa 'che', ja ho era a l'Espanyol, l'equip amb qui va debutar a Primera Divisió fins a convertir-se -allà també- en indiscutible. Amb la sortida de l'equip 'perico' en l'estiu de 2018, a més de satisfer un desig d'acumular «noves experiències», Pujadas trencava el seu sostre de vidre. «Necessitava un canvi i en aquell moment l'Espanyol ja no em podia aportar el que jo necessitava», confessa. Com el jove que viu a casa els pares, però té un ferm desig d'emancipar-se. No per tenir una mala relació amb els progenitors, sinó per desenvolupar amb plenitud totes les seves capacitats. Llei de vida.

Com van les coses per Valencia?
A escala personal, estic súper a gust a la ciutat, s'hi viu molt bé. Després, en l'àmbit futbolístic, aquest any estic molt contenta: l'equip està rendint bé, està traient bons resultats, i està treballat molt. Això fa que agafem una bona dinàmica.

Enguany estem ubicats a mitja taula, però la temporada passada vàreu passar més dificultats.
No m'esperava tenir tantes dificultats. Mirava jugadora per jugadora i deia: «Tenim un equipàs». Però al final, aquests equips també passen per males ratxes i quan estàs en una mala dinàmica és molt complicat donar-li la volta i sortir d'ella. Aquest any, amb un equip més nou, s'ha fet una bona barreja entre la gent jove i la que té més experiència.

Quines expectatives teniu pel que fa a classificació?
El nostre objectiu és entrar a Copa, farem tot el possible per aconseguir-ho. Però crec que no ens hem de marcar un objectiu fix, sinó anar partit a partit, sumar tots els punts possibles i anar progressant com a equip.

Per què vas escollir el Valencia?
El projecte que tenien em va agradar molt. L'any passat vaig coincidir amb jugadores que tenen molt bon nivell i que havien estat a l'elit. M'agrada molt aprendre i vaig pensar que seria el lloc perfecte per poder tenir minuts, seguir jugant, però sobretot seguir aprenent. Això va ser el què em va decantar per Valencia.

A la vista de les dades, la central barcelonina ha après molt ràpidament. Enguany és la futbolista més utilitzada de l'equip i la desena en tota la Lliga que acumula més minuts (1.329). «Aquí a Valencia he crescut com a jugadora i el fet de tenir tants minuts també m'està fent créixer. Però tot passa per poder aprendre de les companyes que tinc», recita amb humilitat, com si al final tota la seva projecció es reduís a la seva vocació d'aprenentatge constant.

Al costat d'aquesta estadística quantitativa, n'hi ha una altra de qualitativa: a principi de temporada, va ser nomenada capitana amb només 20 anys, juntament amb la veterana Marta Carro i Bea Beltrán. «No m'ho esperava, és la meva primera vegada. Per a mi va suposar un orgull i una responsabilitat. Poder ajudar les meves companyes de la manera que sigui és quelcom que m'omple d'orgull», comenta, conjugant sempre el seu progrés individual al del col·lectiu. Com si ella i l'equip fossin indissociables.

Aquesta temporada t'has retrobat amb Anna Torrodà a l'equip.
Quan vaig saber que venia aquí, vaig ser molt feliç. Vaig coincidir amb ella a les categories inferiors del Barça, després a l'Espanyol i ara al Valencia. És un plaer poder coincidir amb gent que coneixes i has viscut tantes coses.

Malgrat la vostra joventut, a l'Espanyol éreu els pilars de la defensa i de la medul·lar. Ho sou ara al Valencia, ja que sou les que acumuleu més minuts a l'equip. Què creus que ha passat al club blanc-i-blau perquè marxin dues promeses com vosaltres en les últimes temporades?
En aquells moments és complicat, perquè l'Espanyol feia temps que no passava per un bon moment. Passaven les temporades i l'equip no feia el salt que requeria, llavors crec que és complicat retenir jugadores quan en aquell moment no hi havia un projecte clar.

Segueix sent especial tornar a la Dani Jarque?
Per a mi sempre és especial tornar, guardo molts bons records del lloc i de les companyes. De fet, va ser on vaig debutar a Primera Divisió.

T'ha sorprès la reacció de l'Espanyol respecte a la temporada passada?
L'equip necessitava un canvi. La temporada passada no els hi va anar bé i tot canvi que vingués seria positiu. Però aquest any estan millor i tenen jugadores per poder lluitar.

Un canvi de quin tipus?
Com en tots els equips, quan hi ha alguna cosa que no funciona, no funciona per moltes peces. Aleshores, crec que l'ideal és fer canvis en aquestes peces per poder completar un equip que sigui competent.

El canvi de peces del que parla Pujadas s'ha fet realitat aquest estiu. A la direcció esportiva, Raquel Cabezón. A la banqueta, Rubén Casado. A la plantilla, un reguitzell d'altes i baixes que per renovar l'equip. En el camí d'aquesta transició, entre l'Espanyol que és i el que vol ser, l'equip 'perico' ha anat perdent llençols de la bogada. Segurament cap tan valuós com Pujadas i Torrodà, que visiten aquest dimecres la Dani Jarque per enfrontar-se a l'Espanyol (16.30 hores).

Al marge de la seva situació a Valencia i del retrobament amb l'Espanyol, Pujadas també parla sobre el context actual del futbol femení. Pandèmia. Protocols. Televisions. I, estant encara en el mes de gener, algun propòsit per aquest 2021.

Sobre la pandèmia, com portes les contínues interrupcions i ajornaments que s'estan produint?
Sobretot nosaltres hem de tenir molta cura amb el nostre dia a dia. De normal ja se n'ha de tenir, però nosaltres encara més perquè estem competint i qualsevol mínim detall pot marcar el fet que puguis jugar o no el cap de setmana. Està sent complicat perquè hi ha molts partits que estan sent ajornats, vas cada setmana amb la sensació que no saps què passarà. Està sent una temporada molt atípica.

Caldria introduir algun canvi en el protocol?
Crec que es poden evitar algunes coses. Tot passa per tenir un protocol clar, que garanteixi la seguretat de tothom i amb el que es puguin jugar els partits. Igual el que hi ha ara no ho és gaire de clar.

Sobre les televisions, el partit contra l'Espanyol es podrà veure per LaLiga Sports, però es fa difícil seguir la Lliga aquesta temporada.
Pel futbol femení és molt important que hi hagi visibilitat i tot passa per poder veure tots els partits. Per a mi és una llàstima, perquè sembla que cada any fem una passa enrere. L'any passat, per posar-te una xifra, igual es televisaven sis partits i aquest any se'n televisen tres. Tot el que sigui donar-li visibilitat a la Lliga, la farà créixer.

Per acabar, un propòsit pel 2021?
Seguir creixent com a futbolista i millorar tot el possible. Amb el Valencia, el meu propòsit és acabar la Lliga de la millor manera possible, sumar tots els punts possibles i, sobretot, gaudir de l'equip.

 

Notícies relacionades

Comenta